Těžké ostřelování největší ukrajinské jaderné elektrárny: „Hrajete si s ohněm!“
RSS

Těžké ostřelování největší ukrajinské jaderné elektrárny: „Hrajete si s ohněm!“

Po velkých explozích, které se o víkendu ozvaly v Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině, rostou obavy z možného radioaktivního spadu a katastrofy. (Foto: Flickr)







Stejně jako v případě předchozích incidentů ostřelování a bojů, které se odehrály v blízkosti citlivého zařízení, i z těchto nejnovějších útoků obviňuje každá z válčících stran tu druhou. „Podle Mezinárodní agentury OSN pro atomovou energii (MAAE) otřásly o víkendu Záporožskou jadernou elektrárnou na Ukrajině výbuchy, které se zdály být obnoveným ostřelováním zařízení a okolí,“ píše v neděli The Hill.



BBC cituje místní zdroje, podle nichž bylo v sobotu večer v Záporožské elektrárně, která zůstává největším jaderným zařízením v Evropě, nebo v její blízkosti slyšet více než tucet silných výbuchů.



Generální ředitel MAAE Rafael Grossi označil zprávy za „mimořádně znepokojivé“ a „zcela nepřijatelné“. Vyzval k okamžitému zastavení bojů na místě. „Ať už za tím stojí kdokoli, musí to okamžitě skončit. Jak jsem již mnohokrát řekl, zahráváte si s ohněm!“ dodal.



MAAE uvedla, že v předchozích týdnech bylo v oblasti „období relativního klidu“, které nyní skončilo. „Nevzdám se, dokud se tato zóna nestane skutečností. Jak ukazuje pokračující zjevné ostřelování, je jí zapotřebí více než kdy jindy,“ prohlásil Grossi.



Atomový dozor OSN má na místě stále tým expertů, ale zatím nebylo definitivně rozhodnuto, která strana stojí za obnoveným ostřelováním, jež hrozí destabilizací elektrárny.



Většina zpráv západních médií viní z mohutných výbuchů, které údajně pokračovaly i v neděli, Rusko, přestože právě ruské jednotky stále okupují a dohlížejí na samotný areál. Ukrajinská státní energetická společnost Energoatom obvinila Rusko, že „opět… ohrožuje celý svět“.



„Dnes ráno 20. listopadu 2022 bylo v důsledku četného ruského ostřelování zaznamenáno nejméně 12 zásahů na území Záporožské jaderné elektrárny,“ uvedl Energoatom.



Rusko odpovědělo palbou a jeho vlastní jaderná agentura Rosatom uvedla následující:



Kyjev „nepřestává s provokacemi, jejichž cílem je vytvořit hrozbu umělé katastrofy v Záporožské jaderné elektrárně,“ uvedla ruská armáda v nedělním prohlášení.



Navzdory ostřelování „zůstává úroveň radiace v normě“, dodala armáda.



Uvedla, že střely explodovaly v okolí elektrického vedení, které elektrárnu napájí, čtvrtého a pátého energetického bloku a „speciální budovy číslo 2“.



Renat Karchaa, poradce ruské jaderné agentury Rosatom, řekl státní agentuře TASS, že „speciální budova“ obsahovala jaderné palivo.



Pokud jde o odhadované škody v důsledku víkendových výbuchů, MAAE uvedla, že v tuto chvíli není poškození budov „kritické“.



Panují však obavy, že to znamená eskalaci bojů v okolí elektrárny, přičemž MAAE ve svém prohlášení zdůrazňuje, že ostřelování „náhle ukončuje období relativního klidu v zařízení a dále zdůrazňuje naléhavou potřebu přijmout opatření, která by pomohla zabránit tamní jaderné havárii“.



Zdroj: thehill.com
Článek Těžké ostřelování největší ukrajinské jaderné elektrárny: „Hrajete si s ohněm!“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden