Pentagon netuší, kolik vojenského vybavení vlastně v Afghánistánu zanechal
RSS

Pentagon netuší, kolik vojenského vybavení vlastně v Afghánistánu zanechal

Od chaotického stažení americké armády z Kábulu uplynul již více než rok a podle nové zprávy nejvyššího vládního kontrolního orgánu nemá ministerstvo obrany jasnou představu o tom, kolik vojenského vybavení financovaného USA se v Afghánistánu dostalo do rukou Talibanu. (Foto: Flickr)







Zatímco předchozí srpnová zpráva generálního inspektora Pentagonu odhadovala, že vojenské vybavení financované Spojenými státy v hodnotě zhruba 7,12 miliardy dolarů se nacházelo v inventáři Afghánských národních obranných a bezpečnostních sil (ANDSF) ještě v době, kdy se centrální vláda v Kábulu zhroutila, nové hodnocení zvláštního generálního inspektora pro rekonstrukci Afghánistánu (SIGAR) minulý týden odhalilo, že Pentagon „měl po léta problémy s přesným účtováním vybavení, které poskytl ANDSF“.



Nedostatečně přesné účetnictví bylo způsobeno používáním systému Core Inventory Management System (Core IMS), a to navzdory „omezením v užitečnosti a přesnosti tohoto systému“, o nichž SIGAR informoval nejméně od roku 2008. Audit IG DoD z roku 2020 totiž odhalil, že systém Core IMS nebyl nikdy využíván ve více než polovině afghánských skladů zbraní po celé zemi jednoduše proto, že neměly stálý přístup k elektřině nebo internetu.



Kromě toho američtí vojenští představitelé dospěli přinejmenším od roku 2014 k závěru, že personál ANDSF „nezadával informace do systému správně“ a vedl inventární záznamy pomocí „tištěných dokumentů, ručně psaných záznamů a některých tabulek Microsoft Excel“, jak uvádí zpráva SIGAR – tedy stejného systému, který vytvořil podmínky pro „vojáky duchů“ neboli neexistující personál vytvořený pouze za účelem převádění peněz a vybavení k (často nelegálním) zdrojům.



„V důsledku problémů se systémem správy základních zásob a pravidelně dokumentovaných problémů se schopností ministerstva obrany účtovat o vybavení poskytnutém afghánské vládě zůstává nejasné, zda je částka 7,1 miliardy dolarů oznámená Kongresu přesná,“ uvádí se v hodnocení SIGAR.



V překladu: USA nemají jasnou představu o tom, kolik vojenského vybavení omylem dodaly do arzenálu Talibanu, když se tato militantní skupina přehnala přes celou zemi.



Jak již dříve informovala agentura Task & Purpose, tato částka 7,12 miliardy dolarů, která byla původně oznámena Kongresu, představuje podle srpnové zprávy IG DoD zhruba 38 % z 18,6 miliardy dolarů vyčleněných na nákup vojenského vybavení pro ANDSF v letech 2005-2021, přičemž tato částka zahrnovala vojenská letadla, leteckou munici, ruční zbraně a pozemní vozidla včetně vozidel Humvee, MRAP a dalších taktických vozidel.



Abychom byli spravedliví, americké síly v procesu stahování z Afghánistánu se podílely na tom, že větší kusy vybavení byly pro přicházející bojovníky Talibanu nepoužitelné: jejich ad-hoc demilitarizační úsilí „zahrnovalo vyřazení 70 taktických vozidel Mine Resistant Ambush Protected a 80 letadel z provozu“, uvádí zpráva SIGAR. „Personál amerického letectva pomáhal při vyřazování z provozu, které zahrnovalo ucpávání palivových potrubí, odstraňování nebo ničení špičkového vybavení a fyzické poškozování kokpitů a avioniky.“



Ze srpnové zprávy DoD však jasně vyplývá, že bez ohledu na to, jakou větší vojenskou techniku se Talibanu podařilo takticky získat (a nadále operovat s vážnými nedostatky v logistice a údržbě), militanti zcela jistě významným způsobem zvýšili svůj arzenál ručních a těžkých zbraní.



„Od roku 2005 pořídilo ministerstvo obrany pro afghánskou armádu a bezpečnostní složky 427 300 zbraní v hodnotě 612 milionů dolarů, včetně 258 300 pušek, 6 300 odstřelovačských pušek, 64 300 pistolí, 56 155 kulometů, 31 000 granátometů a 224 houfnic,“ uvádí srpnová zpráva ministerstva obrany. „OUSD(P) konstatoval, že 316 260 těchto zbraní v hodnotě 511,8 milionu dolarů se nacházelo ve stavu afghánských sil v době pádu bývalé vlády.“



A přestože nedostatečná odpovědnost za vybavení v rámci DoD nemusí být překvapivá – „přinejmenším od roku 2009 SIGAR a Úřad generálního inspektora DoD (DoD IG) publikovaly zprávy upozorňující na nedostatky v oblasti odpovědnosti a problémy s procesy DoD při sledování vybavení v Afghánistánu,“ uvádí se ve zprávě – bezstarostný přístup amerických představitelů v té době k náhlému převodu zbraní rozhodně byl.



Vždy se obáváme amerického vybavení, které by se mohlo dostat do rukou protivníka,“ řekl během pádu Kábulu tehdejší tiskový mluvčí Pentagonu John Kirby, když byl na tuto otázku dotázán. „O tom, jaké kroky bychom mohli podniknout, abychom tomu zabránili nebo předešli, dnes prostě nebudu spekulovat.“



Zdroj j: taskandpurpose.com
Článek Pentagon netuší, kolik vojenského vybavení vlastně v Afghánistánu zanechal se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden