„Jste součástí problémů, o kterých hovoříte,“ obrací se 50 skupin na Billa Gatese
RSS

„Jste součástí problémů, o kterých hovoříte,“ obrací se 50 skupin na Billa Gatese

Bill Gates by alespoň v některých ohledech rád ovládl svět. Přes WHO a vakcinační alianci GAVI by rád ovládl zdravotnictví celého světa, vykupováním pozemků a výrobou umělého masa či mléka potravinářství a zemědělství a svoji část vlivu si ponechává i v oblasti IT.
Proti jeho konání se nyní postavilo 50 různých skupin, které právě Billa Gatese označily jako součást těch problémů, o nichž Bill Gates tvrdí, že je řeší…
Padesát organizací pracujících pro potravinovou suverenitu a potravinovou spravedlnost podepsalo otevřený dopis kritizující Billa Gatese za jeho nedávné tvrzení, že technologie jsou řešením světového hladu a potravinové soběstačnosti, a nabádají média, aby se v této otázce zlepšila, když o tom informují.
V „otevřeném dopise“ zveřejněném začátkem tohoto měsíce se skupiny zabývaly komentáři, které Gates učinil v rozhovorech pro New York Times a Associated Press o zprávě Nadace Billa a Melindy Gatesových za rok 2022.
Hlavní autoři dopisu, Community Alliance for Global Justice/AGRA Watch a Alliance for Food Sovereignty in Africa, napsali:
„V obou článcích uvádíte řadu tvrzení, která jsou nepravdivá a je třeba je zpochybnit. Oba příspěvky připouštějí, že svět v současné době produkuje dostatek jídla, aby nasytil všechny obyvatele Země, ale zásadně špatně diagnostikují problém jako související s nízkou produktivitou; nepotřebujeme zvyšovat produkci natolik, abychom zajistili spravedlivější přístup k potravinám.“
Autoři také kritizovali Gatesova tvrzení, že jsme nedostatečně investovali do zemědělských inovací, a že zelená revoluce byla jednou z největších věcí, které se kdy staly.
Gates řekl New York Times:
„Podpora zemědělců musí být na předním místě v agendě přizpůsobení se klimatu. A v rámci této agendy je spousta věcí, jako jsou půjčky na hnojiva, levné hnojivo, lepší semena, na které bychom měli být velmi opatrní – abychom tyto věci financovali a stanovili si ambiciózní cíle.“
Autoři otevřeného dopisu však nesouhlasili:
Již existuje mnoho konkrétních, probíhajících návrhů a projektů na zvýšení produktivity a potravinové bezpečnosti – od výrobních závodů na biohnojiva a biopesticidy, přes agroekologické vzdělávací programy pro zemědělce až po experimenty s novými technikami hospodaření s vodou a půdou, zemědělskými systémy s nízkými vstupy a pesticidními plodinami. 
Také odporovali Gatesovu tvrzení, že zelená revoluce byla „ohromující úspěch“:
Zatímco zelená revoluce hrála určitou roli ve zvyšování výnosů obilí v Mexiku, Indii a jinde ve 40. až 60. letech 20. století, přispěla jen velmi málo ke snížení počtu hladových lidí ve světě nebo k zajištění spravedlivého a přiměřeného přístupu k jídlu.
Autoři připomněli Gatesovi, že se Zelenou revolucí přišla řada dalších problémů, od environmentálních problémů, jako je dlouhodobá degradace půdy, až po socioekonomické problémy, jako je rostoucí nerovnost a zadlužení, které přispěly k šíření epidemie sebevražd rolníků v Indii.
Kritizovali také Gatesův tlak na GM semena s tím, že klimaticky odolná semena již existují, jsou vyvíjena farmáři a obchodována na neformálních trzích se semeny.
„Jste součástí problému, který pojmenováváte,“ napsaly skupiny. „Iniciativa AGRA (Alliance for a Green Revolution in Africa), kterou vaše nadace nadále financuje, také prosadila restriktivní legislativu týkající se osiv, která omezuje inovace plodin na dobře vybavené laboratoře a společnosti.“
Tyto iniciativy nepodporují inovace ve velkém měřítku, ale spíše přispívají k privatizaci a konsolidaci podnikových monopolů na vývoj osiv a trhy se semeny, uvedli.
Skupiny vyzvaly Gatese, aby udělal krok zpět a poučil se od lidí na místě, a vyzvaly média, aby přehodnotila své zpravodajství o Gatesovi a jeho vizi budoucnosti výživy.
Napsali: „Vyzýváme média, aby byla opatrnější při propůjčování důvěry chybným předpokladům, aroganci a ignoranci bohatého muže na úkor lidí a komunit, které jsou v tomto okamžiku zapojené. Žijte a přizpůsobte se těmto skutečnostem.“
Tolik k reakci různých skupin – většinou zemědělských a potravinářských – z rozvojových zemí světa. Gates se ovšem nezabývá jen rozvojovými zeměmi, ostatně, WHO nebo GAVI podléhají i západní země.
Rozdíl je však ten, že ze západních organizací si nikdo nedovolí proti Gatesovi jakkoli vystoupit, naopak, z této strany většinou Gates zažívá notnou dávku servility. Jeho snaha o ovládnutí světa v některých oblastech  je natolik velká, že si toho nelze nepovšimnout.
Jak dlouho mu to bude i zbytek světa tolerovat?
Umíte-li anglicky, tak na videu níže se můžete podívat na to, jakým způsobem má Bill Gates vliv na světové zemědělství. A rozhodně se to netýká jen rozvojových zemí, vždyť jen v USA je největším vlastníkem zemědělské půdy a v mnoha dalších zemí k tomu směřuje.

Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek „Jste součástí problémů, o kterých hovoříte,“ obrací se 50 skupin na Billa Gatese se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden