Německá veřejnoprávní televize přirovnává Elona Muska ke Goebbelsovi
RSS

Německá veřejnoprávní televize přirovnává Elona Muska ke Goebbelsovi

Poté, co „první“ německá veřejnoprávní televize ARD přirovnala Elona Muska snižujícího cenzuru na Twitteru k „vypouštění krys z děr“, přirovnala nyní „druhá“ německá veřejnoprávní televize ZDF Muska k nacistickému ministru propagandy Josephu Goebbelsovi! (Název stanice Zweites Deutsches Fernsehen doslova znamená „Druhá německá televize“.) (Foto: Flickr)







Minulý pátek tak rádoby komediální pořad ZDF „Heute Show“ zveřejnil níže uvedený tweet a fotoshop.



Tweet zněl: „Zwee, Zwee, Zwee, Zwee, Zwee, Zwee: „Díky Elonu Muskovi můžete na Twitteru opět říkat cokoli! Naprostá svoboda slova! #heuteshow.“ Nápis, jehož barevné schéma a písmo připomínají propagandu z dob nacismu, zní: „Chcete totální tweet?“.



Je to narážka na Goebbelsův projev na berlínském Sportpalastu z roku 1943, v němž nacistický ministr propagandy slavně vykřikl: „Chcete totální válku?“. – v reakci na to posluchači vyskočili na nohy a křičeli „Ano!“ a zvedali ruce v hitlerovském pozdravu.



Obrázek v pozadí zřejmě zobrazuje shromáždění nacistické strany, na němž jsou hákové kříže nahrazeny logem ptáka Twitteru. V levém dolním rohu obrázku v plné velikosti jsou stále vidět dvě menší svastiky.



Pomineme-li extrémní mentální zkroucení, které je nutné pro spojení svobody projevu s nacistickým Německem, pokud někdy existoval okamžik, kdy se nemají házet kameny do skleněných domů, tak to byl tento. Zakladatel ZDF Karl Holzamer totiž za druhé světové války sloužil v jedné z propagandistických jednotek, které Goebbelsovo ministerstvo propagandy začlenilo do různých divizí německé armády.



Holzamer sloužil v propagandistické jednotce Luftwaffe neboli německého letectva. Jak uvádí článek s názvem „Goebbelsovi vojáci“ v německém deníku Die Frankfurter Rundschau z roku 2012, Holzamer byl nasazen u Luftwaffe během bombardování Bělehradu v dubnu 1941 a byl „prvním“, kdo o německém podmanění jugoslávského hlavního města informoval.



Internetový Lexikon der Wehrmacht, který rovněž uvádí Holzamerovu službu v propagandistických jednotkách, cituje samotného Goebbelse, který vysvětlil, že „propagandistické jednotky Wehrmachtu zajišťují koordinaci mezi propagandistickou válkou a ozbrojenou válkou v divadle operací“.



Jak jsem se již zmínil ve svém předchozím příspěvku zde, Německo v posledních letech vede celosvětový tlak na cenzuru internetu: zejména ve jménu „boje proti dezinformacím“. Je tedy ironií, že jedním z explicitních úkolů propagandistických jednotek, v nichž Holzamer sloužil, bylo právě šíření dezinformací. Podle Lexikonu wehrmachtu k těmto úkolům patřilo: „válečné zpravodajství …, bojová propaganda (ovlivňování nepřítele) …, boj proti nepřátelské propagandě, maskování vlastních operací [německých sil] pomocí cílených dezinformací“.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Německá veřejnoprávní televize přirovnává Elona Muska ke Goebbelsovi se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden