Lotyšský ministr v hádce o Ukrajině obvinil Maďarsko ze ‚zrady‘
RSS

Lotyšský ministr v hádce o Ukrajině obvinil Maďarsko ze ‚zrady‘

Maďarsko zuří poté, co lotyšský ministr obrany Artis Pabriks Maďarsko s Bulharskem obvinil ze „zrady“.
Mezi ministry obrany členských států jak EU, tak NATO Lotyšskem a Maďarskem proběhla břitká výměna názorů ohledně přístupů obou zemí ke konfliktu na Ukrajině, v níž lotyšský ministr obrany Artis Pabriks Maďarsko obvinil ze „zrady“.
Maďarský ministr obrany Szalay-Brovniczky vrátil úder na tato obvinění připomínkou svému lotyšskému protějšku, že jsou to maďarské tryskové bitevníky, co brání baltický vzdušný prostor.
„Odmítám komukoliv dovolit, aby Maďarsko odsuzoval nebo mu vyhrožoval. Máme právo hájit své národní zájmy a mír,“ řekl Szalay-Bobrovniczky. „Ve vší úctě doporučuji svému kolegovi Artisi Pabriksovi, aby se radši podíval na oblohu,“ dodal.
„Úkoly střežení vzdušného prostoru Litvy, Estonska a Lotyšska plní maďarské letectvo pod velením NATO. Nebudeme tolerovat nespravedlivou kritiku Maďarska.“
Pabriks v interview s rádiem Svobodná Evropa v současném ruskojazyčném programu ostře kritizoval země EU, které odmítají vojenskou pomoc Ukrajině.
„Postoj Bulharska a Maďarska je nemyslitelný, rovná se zradě,“ řekl tento lotyšský ministr.

Lotyšský ministr obrany Artis Pabriks. (Radio Free Europe)
Zdůrazňoval, že: „Ukrajina přeci bojuje za Evropu, za demokracii, za lidská práva, a když tomu někdo v Evropě nerozumí, tak nejenže jde proti zájmům Ukrajiny, nýbrž i proti zájmům Lotyšska.“ Dodal, že „když dotyčné země, členové Evropské unie a NATO odporují zájmům mé země, tak co jiného to je, když ne zrada?“
Ukrajina většinu prvků demokracie suspendovala včetně zákazu 11 opozičních stran. Vrcholný vůdce ukrajinské opozice byl umístěn do domácího vězení a četné mediální kanály byly uzavřeny už před vypuknutím války. Ultra-nacionalistické živly Ukrajiny mezi tím maďarského ministerského předsedu Viktora Orbána zařadily do „seznamu na zabití,“ a Maďaři prezidenta Volodymyra Zelenského obvinili z pokusů o vměšování do volebního procesu během maďarských národních voleb 3. dubna.
Maďarsko argumentovalo, že se války na Ukrajině účastnit nechce, že to není maďarská válka, aby v ní bojovalo. Orbán poukázal, že sankce ubližují Evropanům více než Rusům a že sankce na Rusko by se měly do konce letošního roku zrušit.
Celkem čtyři bitevníky Gripen maďarských obranných sil s celkem 50 maďarskými vojáky budou v rámci závazků k NATO střežit baltický vzdušný prostor v prvním sledu od 1. srpna do konce listopadu.
Společná trvalá mise členských států NATO, která funguje už od roku 2004, má dvojí cíle zvýšení pocitu bezpečnosti zemí regionu – Estonska, Litvy a Lotyšska – a zvýšení schopnosti spolupráce spojeneckých a partnerských sil.
October 31, 2022
editor:  REMIX NEWS
author:  MAGYAR NEMZET
Náhledový obrázek: Maďarský ministr obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky. (MTI/István Filep)

Viktor Orbán ultranacionalisty zařazen na seznam ‚nepřátel Ukrajiny‘ na zabití

Ukrajina zakazuje hlavní opoziční stranu, zabírá veškerý její majetek

Ukrajinský činitel potvrzuje lovy a hubení podezřelých pro-ruských poraženců

Zelenskyj zakázal 11 opozičních stran jako “pro-ruské“ a zabavil média
Zdroj: https://rmx.news/hungary/latvian-defense-minister-accuses-hungary-of-treason-as-clash-breaks-out-over-ukraine/


Nejčtenější za týden