Ve Švédsku nabízí žadatelům o azyl falešné pracovní smlouvy, aby mohli získat povolení k pobytu
RSS

Ve Švédsku nabízí žadatelům o azyl falešné pracovní smlouvy, aby mohli získat povolení k pobytu

Jistě ovšem není tato švédská praxe ojedinělá. Je třeba si uvědomit, že v obohacovaných zemích musí manipulovat s čísly zaměstnanosti svých „nových obyvatel,“ takže již dlouho je praxe taková, že se uměle zaměstnají v účelově založených neziskovkách.
A je možné, že – podobně jako ve Švédsku – nabízí falešné pracovní smlouvy třeba v Německu, Francii či jiných zemích, kde není zájem o skrývání jistých skutečností před lehce manipulovatelným obyvatelstvem.
To, že ve Švédsku tuto praxi rozkryli, je zřejmě dáno zejména změnou vlády, na kterou má vliv protimigrační strana.
Ve Skåne je nově příchozím migrantům nabízeno, aby si koupili falešné pracovní smlouvy, které pak mohou být použity k získání povolení k pobytu. Migrační agentura tvrdí, že o tomto jevu neví.
Státní televize mluvila se „Samirou“, která přišla do Švédska před osmi lety. Zde jí byla opakovaně zamítnuta žádost o povolení k pobytu. Aby jí byl pobyt schválen, musí ukázat pracovní smlouvu.
„Setkala jsem se s rodinou, která mi nabídla práci jako osobní asistentka jejich dětí, ale chtěli, abych zaplatila 400 000 SEK (v přepočtu asi 1 milion Kč), abych mohla potvrzení o práci získat ,“  říká .
Dohoda zněla, že bude dostávat plat každý měsíc, ale vezme si ho a vrátí ho zaměstnavateli plus 13 000 – 15 000 SEK měsíčně měsíčně po dobu tří let.
Kdyby si to mohla dovolit, souhlasila by s tímto systémem, i když je nezákonný. Je to jen jeden z několika případů, kdy jí bylo nabídnuto podobné řešení, aby se pokusila získat švédské povolení k pobytu.
Migrační agentura tvrdí, že si není vědoma rozšířeného podvádění.
„Skutečnost, že platíte za pracovní smlouvu, není něco, o čem v současné době víme,“ říká Annelie Kungsman-Persson, vedoucí jednotky v oblasti povolovacího procesu v migrační agentuře.
V říjnu se však auditní zpráva švédského Národního kontrolního úřadu zabývala takzvanou náhradou rozhodnutí v migračním procesu, kdy žadatelé o azyl mohou předložit pracovní povolení, aby zvrátili negativní rozhodnutí o azylu..
Vláda uvedla, že možnost výměny záporného rozhodnutí o azylu za kladné v případě předložení pracovní smlouvy bude zrušena.
„Vidíme, že se lidé rozhodnou požádat o azyl ve Švédsku, i když zjevně nemají důvod k azylu, aby pak mohli změnit negativní rozhodnutí. To je v rozporu se zásadou oddělení azylové a pracovní legislativy,“ uvedla   ministryně pro migraci Maria Malmer Stenergard (M).
Legislativa, podle níž bylo možné negativní rozhodnutí o azylu změnit předložením pracovního povolení, byla zavedena v roce 2008.
Otázkou nyní je, kolik žadatelů o azyl tedy skutečně pracuje. Pro arabského nebo somálského drogového dealera není nejmenší problém si za výše uvedený poplatek takové povolení koupit.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek Ve Švédsku nabízí žadatelům o azyl falešné pracovní smlouvy, aby mohli získat povolení k pobytu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden