KONEC SPALOVACÍCH MOTORŮ? ŠANCE NA REALISTIČTĚJŠÍ PŘÍSTUP JEŠTĚ ŽIJE
RSS

KONEC SPALOVACÍCH MOTORŮ? ŠANCE NA REALISTIČTĚJŠÍ PŘÍSTUP JEŠTĚ ŽIJE

Zdánlivě již předem rozhodnuté hlasování europoslanců o ukončení výroby aut se spalovacím motorem nakonec díky strachu z dopadů na evropský průmysl a čínské elektromobilové nadvlády tak jasné být nemusí.

Zatímco v egyptském Šarm aš-Šajchu vrcholilo tradiční klimahysterické sněmování planety na konferenci COP27, v Evropě se podle všeho překvapivě probouzejí semínka realističtějšího přístupu k zelené politice.
A zrovna v případě, který se zdál být definitivně rozhodnutý a před vlastně už formálním hlasováním Evropského parlamentu. Hlasování o ukončení výroby automobilů se spalovacím motorem však nakonec tak formální být nemusí.
Proti se postavil dokonce samotný eurokomisař. Francouz Thierry Breton, patřící k liberální straně prezidenta Macrona, vystoupil v několika rozhovorech pro vlivná evropská média a varoval před gigantickým otřesem autoprůmyslu, při němž přijde o práci 600 tisíc lidí a trhy, které opustí evropské automobilky,  obsadí okamžitě Číňané .

Ti jsou navíc schopni nabídnout levné elektromobily i v Evropě a místní výrobce vytlačit na okraj průmyslového odvětví, v němž starý kontinent donedávna dominoval světu. Kromě jiného i proto, že na rozdíl od Evropy disponují surovinami potřebnými k výrobě baterií v dostatečném množství.
Breton by mohl ovlivnit hlasování liberální frakce v europarlamentu a to by pak mohlo být velmi napínavé. Ukazuje se, že když Petr Fiala jako premiér předsedající země odpískal boj o spalovací motory, bylo to zbytečně předčasné a existovala šance celou tuhle šarádu, která tvrdě dopadne na český autoland, ještě uhrát a najít pro obhajobu racionality vlivné spojence.

Přitom Fiala ještě před rokem vzkazoval voličům, že zakázat spalovací motory je nepřijatelné. A pak se vůbec o nic nepokusil.
Ztráta – byť malé – šance zamrzí, protože to bude drahé. Pravděpodobnost, že dojde k nějakým změnám na poslední chvíli, není velká, ale směrnice počítá s možností korekce ještě v roce 2026, kdy má padnout definitivní rozhodnutí.
Na tom, že evropské národy budou v následujících letech z veřejných i soukromých zdrojů platit stamiliardy eur na likvidaci pro Evropu zásadního průmyslového odvětví s prakticky neměřitelným přínosem pro změnu klimatu, to nic nezmění.
Zdroj


Nejčtenější za týden