Středověké kacířství 2022
RSS

Středověké kacířství 2022

Středověk neskončil, středověk trvá. Manuálem, kterým se stále řídíme, aniž to tušíme, je stále středověké Kladivo na čarodějnice. Vystihuje naše stále přetrvávající podvědomé psychologické uspořádání a jeho ventilované výkřiky formulované pomocí zaprodaného rozumu.
Kacíř je ten, který buď podněcuje, nebo následuje nové a falešné názory. To je také možné dokázat následujícím zdůvodněním: kacířství je formou nevíry a nevíra existuje subjektivně v rozumu, to je tehdy, když člověk věří něčemu, co je zcela v rozporu s pravou vírou . (Malleus maleficarum, 1669, nakl. Michal Zítko – Otakar II, Praha 2005, vydání druhé, str. 455)
Ani dnes se nesmíte odchýlit od pravé víry. Jinak vám hrozí inkviziční řízení a postihy. Na mučidlech pravé víry, správných oficiálních názorů, musíte křičet, že máte svobodu myšlení, volby, projevu i jednání. Jiné názory jsou kacířské.
Dnešní upalování čarodějnic nabylo pouze nových moderních forem. Je ekologické a neuvolňuje CO2 do dýchací sféry (atmosféry).
Rozum je děvka podvědomí. Zahalil přirozenou přírodní realitu do sítě abstraktních pojmů, se kterými různě žongluje podle potřeb podvědomého povahového uspořádání. Názory správné jsou osvědčené názory staré (konvenční), a falešné názory jsou nové (nekonvenční).
Silnější vítězí. Pravda je třídní povahy. Pravdu, lépe řečeno pravou víru, určuje vládnoucí třída. Bylo tomu tak ve středověku, a je tomu tak i dnes. Dokazovat vládnoucí třídě, že nemá pravdu, je dosti hloupé. Sama zná nejlépe základy své víry, se kterou stojí a padá její moc. Veřejnosti káže vodu, sama pije víno.
Dnes sice zastáváme vědecký heliocentrický názor, zatímco ve středověku to byl vědecký názor geocentrický. Vůbec nám nevadí, že oba názory jsou hypotetické, a podle moderních vědců již neplatné či relativně platné. Nijak nám nevadí, že naším programem je nějakých 500 let staré dogma.
Kolos západní (globální) civilizace stojí na hliněných nohách. Nesesune se do sutin pokřikováním z médií nebo na Václaváku. Zvláště když obě protistrany spojených nádob zastávají stejné středověké dogma, když jejich středověkým psychologickým manuálem je Malleus maleficarum.


Nejčtenější za týden