Marek Benda a jeho cesta za snížením loterijní daně nenabyla úspěchu
RSS

Marek Benda a jeho cesta za snížením loterijní daně nenabyla úspěchu

Marek Benda, současný předseda poslaneckého klubu ODS, koncem října podal návrh na snížení současné daně z loterie, která nyní činí 35 % (z původní 23 % platných v roce 2019). Návrh následně putoval ke koalici, ta se na něm však nebyla schopna shodnout. Došlo následně k tomu, že počátkem listopadu Marek Benda svůj návrh stáhl. Letos tedy poskytovatele loterijních her žádná větší úleva ze změny této daně nečeká. Jak tomu ale s touto daní vlastně je?
Současné podmínky daně z loterie
V současné době je pro provozovatele loterijních her nastavena daňová povinnost z příjmů na 35 %, což je jednou z nejvyšších evropských sazeb na daň tohoto typu. Stalo se to také důvodem pro odchod nebo změnu poskytovatelů hazardních her, kteří se zaměřovali také na loterijní hry (zejména zahraničních provozovatelů) z českého herního prostředí, což byla ztráta nejen pro samotné hráče, ale také státní pokladnu. Pro hráče však tyto podmínky neplatí (hráči daní 15 % v případě výher přesahujících jeden milion korun na jednu samostatnou výhru).
Konverzace ohledně Bendova návrhu se stahuje zejména k nejúspěšnějšímu poskytovateli loterijních her a služeb – Sazce. Snížení daně by automaticky znamenalo, že by Sazka ušetřila až miliardu korun, zatímco o tyto peníze by přišla státní pokladna. Nicméně provozovatelé hazardních by se zároveň museli vyrovnat s vyšší daní na provoz svých služeb. Právě to byl jeden z bodů, které Benda v návrhu zmiňuje a který by případné snížení daně za loterii vyrovnal.
Návrh však v koalici neměl úspěch. Marek Benda získal podporu například současného ministra financí (Zbyněk Stanjura). Naopak proti návrhu se postavili například STAN a Piráti. Zároveň se s nesouhlasem vyjádřili také ANO a KDU-ČSL (strana cituje zejména načasování kroku v době, kdy vláda řeší rozpočet ). Například ANO se vyjádřilo během tiskové konference k návrhu negativně s tím, že jej označilo za lobbistický. Samotný Marek Benda však ve svém návrhu cituje neférové navýšení původní daně, která měla být cílená právě na Sazka Group, která má v této oblasti vůbec nejvyšší příjmy. Tento krok Benda v roce 2019 předložil také ústavnímu soudu, který však jeho návrh zamítl.

Dopady dřívějšího zvýšení daně
Loterijní daň byla v roce 2019 změněna a navýšena na současných 35 %, což mělo velký dopad zejména na menší provozovatele online a offline herních míst a portálů, poskytujících hazardní a loterijní hry.
Změna zákona o hazardních hrách tímto způsobem, spolu se změnami týkajících se regulace herního online prostředí, se stala katalyzátorem odchodu a zrušení několika v České republice působících herních portálů, pouze ta nejsilnější kasina dokázala nové výzvě se změnou zákona odolat a dále poskytovat své služby českým hráčům. Ta nejlepší česká kasina online je možné najít prostřednictvím ceskecasino.com , kde je možné najít celou řadu recenzí na ty nejlepší portály.
Jak to bude dál
Původním záměrem v návrhu, který Marek Benda podával, bylo zahrnout toto snížení daně v daňovém balíčku, který je v současné době v poslanecké sněmovně projednáván z pohledu pozměňovacích návrhů. Nicméně v rámci současné koalice nebylo možné se na “vlastní půdě” shodnout a Benda tímto způsobem okomentoval důvod stažení svého návrhu. Jakékoliv možné nové nebo další návrhy tedy budou muset počkat až do příštího roku, kdy bude vláda opět případné daňové změny projednávat. V příštím roce tedy na poskytovatele loterií pozitivní změny ohledně zdanění nečekají. The post Marek Benda a jeho cesta za snížením loterijní daně nenabyla úspěchu first appeared on .


Nejčtenější za týden