Brazílie: Zkorumpovaný soudce odmítl vyšetřovat volební podvody, chce pokutovat Bolsonarovu stranu a zmrazit finanční prostředky
RSS

Brazílie: Zkorumpovaný soudce odmítl vyšetřovat volební podvody, chce pokutovat Bolsonarovu stranu a zmrazit finanční prostředky

V Brazílii se zřejmě boj o ukradené volby chýlí ke konci. Za vším stojí fakt, že špičky justice jsou obsazeny lidmi, které tam před lety usadil Lula – a to včetně soudce Nejvyššího soudu, který odmítl prošetřit prokazatelné volební manipulace. Velmi silně to připomíná situaci v USA v roce 2020.
Ostatně, za vším stojí tytéž síly, které se snaží ovlivnit volby všude tam, kde hrozí, že by nebyla zvolena některá z oddaných loutek.
Radikálně levicový soudce Nejvyššího soudu Alexandre de Moraes chce pokutovat Liberální stranu (PL) spojenou s prezidentem Jairem Bolsonarem 4,1 milionu dolarů, zmrazit její bankovní účty a vyšetřovat předsedu strany poté, co PL předložila svou zprávu o masivních volebních podvodech v Brazílii. Konfrontace mezi zkorumpovaným Nejvyšším soudem a výkonnou mocí hrozí eskalací.
Liberální strana (PL) představila svou zprávu v úterý a uvedla, že výsledky volebních strojů před rokem 2020 jsou otevřené manipulaci a nelze je ověřit. S použitím pouze výsledků ze zabezpečených elektronických hlasovacích zařízení 2020 PL zjistila, že ve skutečnosti prezident Jair Bolsonaro získal 51,05% hlasů a komunistický vyzyvatel Lula da Silva pouze 48,95%.
Technická zpráva o nefunkčnosti elektronických volebních uren, kterou předložil šéf PL Valdemar Costa Neto levicovému Nejvyššímu volebnímu soudu (TSE), poukazuje na „závažné a nenapravitelné“ nesrovnalosti ve fungování části elektronických hlasovacích zařízení. „Jediné hlasy, které lze ve druhém kole voleb v roce 2022 považovat za platné, ověřitelné a kontrolovatelné, jsou ty, které vzešly z modelových volebních uren z roku 2020,“ tvrdí strana na základě auditu Instituto Voto Legal  (IVL).
„To, co se snažíme demonstrovat tímto empirickým výsledkem z elektronických hlasovacích zařízení modelu 2020 (jednotně distribuovaných po celé zemi samotným volebním soudem), založených na platných prvcích auditu, které potvrzují pravost volebního výsledku s nezbytnou jistotou je, že platné a kontrolovatelné hlasy druhého kola volebního procesu v roce 2022 svědčí o odlišném výsledku od toho, který oznámil Nejvyšší volební soud dne 30. 10. 2022 ,  podle  PL přisuzuje prezidentu Jairu Bolsonarovi procento 51,05 % hlasů,“   uvádí PL.
Předchozí studie provedené argentinským konzultantem Fernandem Cerimedem a zákonem vyžadovaný přezkum ozbrojenými silami také zjistily vážné problémy s brazilskými volebními hlasovacími stroji. Vojenská zpráva našla důkazy o „přístupu k síti během kompilace zdrojového kódu“, které by mohly představovat velké riziko pro bezpečnost procesu.
Zpráva předložená ministrem obrany generálem Paulem Sergiem Nogueirou dospěla k závěru, že není možné potvrdit, že elektronický hlasovací systém je bez vlivu škodlivého kódu, který by mohl změnit jeho fungování. Generál Nogueira požádal o technické vyšetřování, aby lépe porozuměl tomu, co se v systému děje.
Levicový Nejvyšší volební soud vedený zkorumpovaným soudcem Nejvyššího soudu Alexandrem de Moraesem odmítl vytvořit software spuštěný na volebních hlasovacích strojích nebo povolit jakékoli další vyšetřování a místo toho tvrdil, že „závěrečná zpráva ministerstva obrany  nepoukázala na existenci jakéhokoli podvodu nebo nesrovnalosti v elektronických hlasovacích zařízeních a ve volebním procesu v roce 2022.“
Místo toho chce Alexandre de Moraes odstranit generála Nogueiru za ohrožení ústavy. Ve středu 16.11. poslal de Moraes žádost úřadu generálního prokurátora o odvolání ministra obrany.
Nyní zkorumpovaný soudce Alexandre de Moraes zamítl žádost PL o ověření hlasovacích přístrojů a nařídil straně zaplatit pokutu ve výši 22,9 milionu BRL (4,1 milionu USD). Moraes také nařídil zmrazení stranických fondů Bolsonarovy koalice „až do zaplacení pokuty, jakož i zahájení správního řízení o možném zneužití stranické struktury, včetně stranického fondu.
Tolik aktuální zprávy z Brazílie. Pokud se skutečně nepodaří dospět k prověření volebních manipulací, má Lula svůj post jistý, neexistuje již de facto žádná možnost, jak výsledek – byť velmi pravděpodobně zfalšovaný – zvrátit.

Jisté je, že podobné jednání povede k pokračování protestů, které trvají již téměř měsíc. Jde o protesty, které nemyjí v historii Brazílie obdoby. Panují i obavy z možného vypuknutí občanské války…




Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Brazílie: Zkorumpovaný soudce odmítl vyšetřovat volební podvody, chce pokutovat Bolsonarovu stranu a zmrazit finanční prostředky se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden