Twitter zavírá své kanceláře v Bruselu a propustil tamní cenzory, Jourová je znepokojena
RSS

Twitter zavírá své kanceláře v Bruselu a propustil tamní cenzory, Jourová je znepokojena

EU, která prosazuje zejména ústy Jourové co nejtvrdší cenzuru, z toho samozřejmě není nijak nadšená. Ostatně, Musk již opakovaně čelil výhružkám některých bruselských papalášů, kteří mu pohrozili ničivými pokutami, pokud nebude platforma nijak cenzurována.
Zdá se, že cenzuře skutečně odzvonilo, neboť mimo Trumpa se nyní může na Twitter údajně vrátit i kdokoli další, kdo byl již dříve vyhozen. Naopak vyhazováni jsou cenzoři, kteří již budou zbyteční. To se dotklo i cenzorů Twitteru, který měl svoji pobočku dokonce přímo v Bruselu.
Nicméně nemyslím, že by se vyhození cenzoři neuplatnili jinde, vždyť v Bruselu se pro podobné odpůrce svobody slova vždy práce najde.
Odchod lídrů digitální politiky vyvolává znepokojení ohledně dodržování pravidel EU týkajících se údajných dezinformací a nenávistných projevů.
Twitter uzavřel celou svou bruselskou kancelář, což vyvolalo mezi úředníky EU obavy, zda platforma sociálních médií bude splňovat nová přísná pravidla EU pro dohled nad online obsahem. Tedy, jednoduše řečeno, neví, kdo bude nyní dohlížet na ideovou čistotu platformy.
Minulý týden opustili společnost Julia Mozer a Dario La Nasa, kteří byli zodpovědní za digitální politiku Twitteru v Evropě. 
Tito dva vedli úsilí společnosti o dodržování dezinformačního kodexu EU a průlomového zákona EU o digitálních službách, který vstoupil v platnost minulý týden a stanoví nová pravidla pro to, jak by měli být uživatele online platforem chráněni.
Tedy – přeloženo do normálního jazyka – jednalo se o dva hlavní cenzory, kteří dohlíželi na to, že nikdo v EU si na Twitteru nepřečte cokoli, co není v souladu se „stranou a vládou.“ A zároveň měli samozřejmě v kompetenci vyhazovat z platformy všechny, kdo „ideově závadné“ informace šířili.
Další manažeři Twitteru v malé, ale vitální bruselské kanceláři, která je považována za klíčovou styčnou plochu s evropskými činiteli, opustili společnost začátkem tohoto měsíce v rámci celopodnikových škrtů, které se týkají přibližně poloviny z jejích 7 500 zaměstnanců.
Mozer a La Nasa zpočátku na svých postech přetrvávali, ale už tam nepracují poté, co nový vlastník společnosti Elon Musk minulý týden vydal zaměstnancům ultimátum, aby se zavázali k „tvrdé pracovní kultuře“. Není jasné, zda tito dva rezignovali nebo byli propuštěni.
Mozer a La Nasa to odmítli komentovat. Twitter na žádosti o komentář nereagoval.
Propouštění v Bruselu je příznačné pro globální trend z Indie a Francie, kde místní manažeři Twitteru, kteří pracovali na klíčových pozicích s vládními úředníky, v posledních týdnech náhle opustili společnost kvůli rozsáhlým škrtům.
To vedlo k rostoucím obavám o to, zda má společnost zaměstnance, aby zajistili soulad s místními zákony regulujícími online obsah, což může společnost potenciálně vystavit soudním sporům a regulačním opatřením.
„Jsem znepokojena zprávou, že v Evropě bylo propuštěno tak velké množství zaměstnanců Twitteru,“ řekla Financial Times Věra Jourová, místopředsedkyně EU odpovědná za dezinformační kodex. „Účinné odhalení a boj proti dezinformacím a propagandě vyžaduje zdroje.“
„Zejména v souvislosti s ruskou dezinformační kampaní očekávám, že Twitter bude plně respektovat právo EU a dostojí svým závazkům.  Twitter je velmi užitečným partnerem v boji proti dezinformacím a nezákonným nenávistným projevům, a to se nesmí změnit,“ dodala Jourová.
Evropská komise ve čtvrtek zveřejnila údaje, které ukazují, že odstraňování nenávistných projevů na Twitteru kleslo o zhruba 5 procent ve srovnání s předchozím rokem…
Mimochodem, pojem „nenávistný projev“ znamená v překladu z politicky korektní mluvy „jakýkoli názor, který nesouzní s oficiální bruselskou doktrínou.“
 
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 3 Průměrně: 5 ] Článek Twitter zavírá své kanceláře v Bruselu a propustil tamní cenzory, Jourová je znepokojena se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden