Greta žaluje švédský stát kvůli málo ambiciózní klimatické politice
RSS

Greta žaluje švédský stát kvůli málo ambiciózní klimatické politice

Když nedávno převzala vládu ve Švédsku pravicová koalice, tak mimo jiné dost razantně změnila klimatickou politiku, která byla předtím pod vlivem Zelených. Zatímco předchozí vláda se snažila po celé zemi stavět solární a zcela neekologické větrné elektrárny, ta současná se hodlá víc zaměřit na jádro.
Méně klimaticky uvědomělá politika však vadí Gretě a některým jejím příznivcům. Zde opět připomínám, že mladí ve Švédsku volili převážně pravici, která jasně vyhrála nejen v parlamentních, ale i ve studentských volbách. Greta tak – alespoň v rámci Švédska – vyjadřuje spíš názor menšiny jejích vrstevníků.
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová a dalších 636 dětí a mladých lidí podalo žalobu k okresnímu soudu ve Stockholmu a požadovalo, aby soud rozhodl, že vládní klimatická politika je nezákonná.
Podle skupiny mladých klimatických alarmistů je v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech neprovádět ambicióznější politiku v oblasti klimatu.
Která část Evropské úmluvy o lidských právech je konkrétně považována za státem porušenou, není  jasné.
Navzdory skutečnosti, že úmluva postrádá ustanovení o emisích oxidu uhličitého a dalších otázkách souvisejících s klimatem, podobné aktivistické skupiny ve skutečnosti vyhrály soudní spory v Německu a Nizozemsku, kde levicové soudy obou zemí nařídily vládě zpřísnit klimatické cíle.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Greta žaluje švédský stát kvůli málo ambiciózní klimatické politice se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden