Jurečka: Česká republika se musí vrátit ke zvyšování daní
RSS

Jurečka: Česká republika se musí vrátit ke zvyšování daní

JANA MARKOVÁ
Česká republika se musí vrátit ke zvyšování daní, prohlásil Marian Jurečka. Aneb koaliční sliby chyby.

Národní ekonomická rada vlády nedávno přišla se souborem 25 návrhů, které by mohly celkově snížit strukturální deficit až o 200 miliard. Strukturální schodek má i v roce 2025 činit zhruba 230 miliard a být tedy o 20 miliard vyšší než letos. Mezi návrhy patří zvýšení věku pro odchod do důchodu, zavedení školného na vysokých školách, propouštění tisíců policistů (již jsme psali), zvýšení spotřebních daní nebo právě citlivé téma návratu zdanění fyzických osob na úroveň před zrušením superhrubé mzdy v roce 2020.
To, že se Česká republika musí vrátit ke zvyšování daní řekl v rozhovoru pro Novinky ministr práce a sociálních věcí a dočasně i ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Prohlásil: „Myslím, že každý rozumný člověk ví, že zadlužovat se v situaci, kdy tento stát už má i deficity z předchozích let, je trvale neudržitelné, musí tu platit princip, že ti, kteří mohou být solidární, mají být. Za KDU-ČSL říkám, abychom se vrátili k progresivnímu zdanění fyzických osob.“ Připomeňme, že to říká to v době, kdy právě jeho koaliční partneři ODS a TOP09 hodlají tuto zemi zadlužit miliardami od Evropské unie, které chtějí použít nikoliv na podporu domácností zde, ale na pomoc Ukrajině. Na to se klidně zadlužíme.
Jurečka se chce zaměřit i na snížení podpory v nezaměstnanosti, a to prý převážně těm, kteří jsou bez práce dlouhodobě, nebo opakovaně. Toto opatření přichází v době, kdy řada firem začíná mluvit o masovém propouštění, případně přesouvají své pobočky jinam nebo končí svou činnost zcela.
„Změny musíme projednat v průběhu prvního pololetí roku 2023. Pokud mají věci platit k 1. lednu 2024, tak času moc není.“ Pokud si toto vyjádření dáme do kontextu s předvolebními sliby, že koalice nezvýší daně a státní rozpočet dá po Babišově rozhazování do pořádku, vypadá to jako laciné lákadlo, které je již pár měsíců po volbách zapomenuto. To, že to ministr Jurečka přiznává, na rozdíl od zbytku vlády, již před prezidentskými volbami, je nicméně pozoruhodné, protože zbytek vládní koalice stále razí heslo „Nenecháme nikoho padnout“. Sám premiér se vyjádřil k opatřením NERV takto: „Já teď nechci vybírat z katalogu těch opatření, která NERV předložil a hlásit se k nim,“. 
To, že se na programovém prohlášení vlády nezvyšovat daně nic nemění, tvrdí i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Petr Fiala to upřesnil slovy chytré horákyně: „My reagujeme na tu situaci a jeden dočasný daňový nástroj už jsme schválili ve sněmovně, to je ta válečná daň. My nechceme zatěžovat celkové daňové zatížení, to nicméně neznamená, že nemůžeme hovořit o úpravě jednotlivých daní s tím, že když nějakou zvýšíme, tak jinou chceme snížit, na tom jsme se v programovém prohlášení domluvili a nehodláme na tom nic měnit,“. 
Na závěr uvádíme názor Miloše Růžičky, jednoho z nejvlivnějších politických marketérů, který stojí právě za úspěšnými kampaněmi koalice Spolu. Z pozice premiérova poradce Růžička naznačuje, že Petr Fiala si kritický stav rozpočtu uvědomuje a po lednových volbách chystá změny. Růžička vnímá daňové zatížení jako silně citlivé téma, díky kterému koalice vyhrála volby a tvrdí: „Kdyby teď vláda řekla, že kvůli schodku rozpočtu je nutné zvýšit daně, Babiš by z toho udělal téma, že Fiala chce obírat lidi,“ vyjádřil se v rozhovoru pro CzechCrunch. 
Takže za sebe si myslím, že se ještě budeme po volbách divit.
 
Jana Marková
The post Jurečka: Česká republika se musí vrátit ke zvyšování daní first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden