Válka proti hotovosti: Indie a Japonsko zahajují pilotní schéma digitálních peněz
RSS

Válka proti hotovosti: Indie a Japonsko zahajují pilotní schéma digitálních peněz

Hlavním nástrojem zotročení mas má být zavedení digitální identity, která bude napojena na programovatelnou digitální měnu (CBDC) a sociální kredity, zaměřené především na měření uhlíkové stopy. Aby mohlo toto digitální otroctví fungovat, musí být ovšem nejprve zrušena hotovost.
Teprve se zrušením hotovosti může dojít k plnému využití programovatelné digitální měny. A jaká bude cesta ke zrušení hotovosti? Ideálně přes hyperinflaci. Až bude stát chleba 20 tisíc, bude nutné tisknout nové bankovky v hodnotě statisíců a milionů, což bude záhy prohlášeno za nesmysl, neboť zde již máme digitální měnu – a nové bankovky v hodnotách statisíců a milionů či nové mince v hodnotách stovek až tisíců tedy nepotřebujeme.
Stále více zemí nyní testuje digitální měnu. Tímto procesem aktuálně v rámci EU prochází digitální euro –  a pokud se přidáme k eurozóně, k čemuž zatím mířily všechny dosavadní vlády včetně této, pak se nás to bude týkat také. A i kdyby ne, tak i u nás již nějakou dobu probíhá testování digitální měny.
V současné době je v pilotním projektu také digitální dolar. Federální rezervní systém plánuje zahájit 12týdenní pilotní program ve spolupráci s několika velkými komerčními bankami, aby otestoval proveditelnost digitální měny centrální banky (CBDC). USA nejsou jediné, kdo experimentuje s digitálními měnami. Indie pracuje na vývoji digitální rupie a nedávno oznámila druhou fázi testování.
Po úspěšném pilotním programu testování digitální měny na velkoobchodní úrovni, Reserve Bank of India (RBI) oznámila, že bude testovat digitální rupii na maloobchodní úrovni.
Podle RBI je digitální měna centrální banky zákonným platidlem vydávaným centrální bankou v digitální podobě. Je to stejné jako fiat měna a může být směněna jedna ku jedné za fiat měnu. 
Digitální měny jsou podobné bitcoinu a dalším kryptoměnám. Existují jako virtuální bankovky nebo mince uložené v digitální peněžence na vašem počítači nebo chytrém telefonu. Rozdíl mezi vládní digitální měnou a bitcoinem je v tom, že hodnota digitální měny je podporována a kontrolována vládou, stejně jako tradiční fiat měny. A je programovatelná.
Na rozdíl od kryptoměn není CBDC komoditou nebo pohledávkou na komodity nebo digitální aktiva. Kryptoměny nemají emitenta. Nejsou to peníze (natož měna), jak to slovo bylo historicky chápáno.
Podle zprávy deníku Economic Times of India bude společnost National Payments Corporation of India během zkušebního období provozovat platformu digitálního platebního systému v rupiích. Reserve Bank of India by chtěla, aby každá komerční banka zapojená do pilotního projektu otestovala používání digitální rupie v maloobchodních prodejnách s 10 000 až 50 000 uživateli.
Pilotního programu se zúčastní State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, ICICI Bank, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank a IDFC First Bank. Pokud bude pilotní program úspěšný, rozšíří RBI program na celý indický bankovní systém.
„E-rupie bude uložena v peněžence, nominální hodnoty budou k dispozici na přání zákazníka, stejně jako žádost o hotovost z bankomatu. Banky to zavádějí pouze ve vybraných městech,“ řekl Times člověk zapojený do programu.
V koncepčním dokumentu RBI chválí výhody digitální měny.
Předpokládá se, že CBDC může maloobchodním zákazníkům nabídnout přístup k bezpečným penězům pro platby a vypořádání, protože jde o přímou odpovědnost centrální banky. Velkoobchodní CBDC mají potenciál transformovat systémy vypořádání finančních transakcí, aby byly efektivnější a bezpečnější. Vzhledem k potenciálu, který každý z těchto dvou systémů nabízí, by mohlo mít smysl představit jak CBDC-W, tak CBDC-R.
Vládou vydávané digitální měny se prodávají se sliby, že jsou bezpečnou, pohodlnou a bezpečnější alternativou k fyzické hotovosti. Také nám bylo řečeno, že pomohou zastavit nebezpečné zločince, kteří oceňují hotovost. Ale je tu i stinná stránka – příslib kontroly.
Za vývojem směrem ke státním digitálním měnám stojí „válka o hotovost“.  Zbavení se hotovosti dává vládám možnost sledovat a dokonce kontrolovat spotřebitelské výdaje a centrálním bankám by ještě více usnadnilo zavádění manipulativních opatření měnové politiky, jako jsou záporné úrokové sazby.
Představte si, že už není hotovost. Před zraky vlády by nebylo možné skrýt ani sebemenší transakci. Něco tak jednoduchého, jako jít na nákup, by pro vládní úředníky nebylo žádným tajemstvím. Jak napsal Bloomberg v článku zveřejněném u příležitosti zahájení čínského pilotního programu digitálního jüanu, digitální měna nabízí čínským úřadům úroveň kontroly, která není možná s fyzickými penězi.
Vláda by dokonce mohla „vypnout“ schopnost člověka nakupovat. Bloomberg podrobně popisuje, jakou kontrolu může čínským úřadům poskytnout digitální měna.
PBOC také uvedla, že může omezit velikost některých transakcí nebo dokonce požadovat lhůtu pro velké transakce. Někteří pozorovatelé se ptají, zda by platby nemohly být spojeny s rodícím se systémem sociálních kreditů, kde jsou vzorní občané „zapsáni na bílou listinu“ pro privilegia, zatímco občané s kriminálním nebo jiným pochybením jsou vyloučeni. Cílem Číny není učinit platby pohodlnějšími, ale nahradit hotovost, aby mohla sledovat lidi ještě lépe než dosud,“ argumentuje Aaron Brown, kryptoinvestor píšící pro Bloomberg Opinion.
Čína loni spustila pilotní program digitálního juanu. Digitální měna podporovaná čínskou vládou získala podporu, když největší online prodejce v zemi oznámil, že bude první virtuální platformou, která přijímá čínskou digitální měnu.
Ekonom Thorsten Polleit v článku publikovaném na Mises Wire nastínil potenciál státní kontroly podobné Velkému bratrovi prostřednictvím zavedení digitálního eura. Podle jeho názoru se cesta k tomu stát se dozorovým státem „výrazně zrychlí“, když bude spuštěna digitální měna.
Vlády po celém světě už léta tiše vedou válku o hotovost.  V roce 2017 vydal MMF mrazivý dokument nabízející vládám návrhy, jak přejít na bezhotovostní společnost, a to navzdory silnému odporu veřejnosti.
Stejně jako u většiny věcí, které vláda dělá, dsi dejte pozor na zavádění ID a digitální měny. Má temnou stránku, kterou mainstream určitě z velké části ignoruje.
Také Bank of Japan plánuje provést experiment s digitální měnou (CBDC) s hlavními finančními hráči v zemi  .
Nikkei  ve středu  oznámila  , že Bank of Japan navázala partnerství se třemi megabankami a regionálními finančními institucemi, aby na jaře 2023 zahájila test digitálního jenu.
Pokud vše půjde podle plánu, BOJ by mohla vydat CBDC v roce 2026.
Zprávy od Yahoo Finance : Experiment BOJ prozkoumá, jak mohou vklady a výběry fungovat s digitálním jenem.
CBDC je digitální verze fiat měny země – jako je americký dolar nebo euro – podporovaná centrální bankou. CBDC jsou digitální aktiva, ale liší se od bitcoinu, etherea nebo dogecoinu.
Je to proto, že Bitcoin a další kryptoměny jsou decentralizované; Vaše účetní kniha je udržována a kontrolována distribuovanou sítí auditorů. Naproti tomu CBDC je centralizovaná: kontroluje ji centrální orgán – vláda nebo centrální banka. Různé země po celém světě jsou v různých fázích výzkumu a uvolňování CBDC.
Čína je daleko napřed – někteří občané již mohou utrácet digitální jüany. Bahamy mezitím v roce 2020 spustily vlastní CBDC.
A právě minulý týden velké finanční instituce v USA oznámily, že spolupracují s Federálním rezervním systémem na testování platformy digitální měny.

 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek Válka proti hotovosti: Indie a Japonsko zahajují pilotní schéma digitálních peněz se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden