Velká Británie masivně zvyšuje daň z pohonných hmot, zřejmě tím chce občany donutit na přechod k elektromobilům
RSS

Velká Británie masivně zvyšuje daň z pohonných hmot, zřejmě tím chce občany donutit na přechod k elektromobilům

Velká Británie jistě nezůstane ve svých snahách jedinou, ostatně, také celá EU se zavázala k postupnému odstranění aut na fosilní paliva ze silnic nejpozději do roku 2035. Je tedy jen otázkou času, než se zavede nějaká podobná daň i zde. Sice jsou již na stole různé další restrikce pro majitele zejména straších aut na fosilní paliva, nicméně jisté je, že jen u nich zřejmě nezůstane.
Jako by energie obecně nebyla extrémně drahá, Britové mají od příštího března platit výrazně vyšší palivovou daň na benzín a naftu, aby státu přinesli dodatečné příjmy ve výši 5 miliard liber. Majitelé elektromobilů budou muset od roku 2025 poprvé platit daň z motorových vozidel, ale i tak dostanou mnohem výhodnější nabídku než řidiči „špatných“ spalovacích motorů…
Mezitím je situace s dodávkami energie na Britských ostrovech již kritická. Elektřina je dražší než kdekoli jinde v Evropě a dokonce i ruská ropa se i přes oficiální embargo  dováží oklikami. Tato situace se v následujících měsících pravděpodobně nezmění k lepšímu. To však britské vládě nebrání ve zvýšení daně z pohonných hmot  od března 2023  .  Benzín a nafta by tak byly zhruba o 12 pencí na litr dražší. Celkem by mělo být dodatečně přijato na daních kolem 5 miliard liber jen v nadcházejícím finančním roce.
Kritici upozorňují na to, že majitelé aut se spalovacím motorem mají kompenzovat finanční ztráty na dani z pohonných hmot způsobené elektrickými vozidly:  Řidiči elektromobilů nemusí platit  daň z pohonných hmot ani spotřební daň.  To druhé by mělo v budoucnu skončit: V současnosti se předpokládá, že elektromobily budou do roku 2025 tvořit zhruba 50 procent trhu s novými auty – finanční ztráty na daňových příjmech by tedy byly obrovské. Od roku 2025 by proto  měli platit daň i majitelé e-aut – byť to bude výrazně méně než kolik mají platit řidiči aut se spalovacími motory.
Do té doby chce britská vláda zlepšit státní rozpočet zatížený energetickou krizí zvýšením daně z pohonných hmot o 23 procent až na 65 pencí za litr – což tvrdě zasáhne nejen osobní dopravu, ale také dopravní průmysl a zemědělství. Toto opatření bude v konečném důsledku nadále podporovat inflaci ve Spojeném království. 
Větší přechod na elektromobilitu ze strany občanů, aby se vyhnuli příšerné dani, přinese také nové problémy: čím více elektromobilů bude jezdit na britských silnicích, tím větší bude poptávka po elektřině. Vyvstává tak otázka, jak Angličané hodlají zajistit dostatečné zásobování energií, zvláště když již nyní dochází k dílčím problémům s dodávkami a již v letošní zimě hrozí rozsáhlé blackouty.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Velká Británie masivně zvyšuje daň z pohonných hmot, zřejmě tím chce občany donutit na přechod k elektromobilům se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden