Italské premiérka Italům: Odmítnete nabídku práce, nedostanete sociální dávky
RSS

Italské premiérka Italům: Odmítnete nabídku práce, nedostanete sociální dávky

Italům, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti a odmítnou rozumnou nabídku práce, bude podle nových zákonů, které by měla zavést nová vláda Giorgie Meloniové, odebrán přístup k platbám sociálního zabezpečení. (Foto: Flickr)







Nová italská premiérka slíbila, že změní systém úlev, který podle Meloniho odměňuje lenost a je hojně zneužíván, a podmíní příjem občanů dostupný v celé zemi tím, že ti, kteří během pobírání dávky dostanou nabídku práce, musí toto místo přijmout.



Občanský příjem je iniciativa, kterou jako první zavedlo levicové Hnutí pěti hvězd a v jejímž rámci více než 3,5 milionu Italů dostává platbu ve výši 780 eur měsíčně. Příjem dávky je značně vychýlen směrem k chudšímu jihu země, kde žije 2,3 milionu příjemců.



Když Meloniová v úterý oznamovala svůj první rozpočet, prohlásila, že je špatné „stavět lidi, kteří mohou pracovat, na stejnou úroveň jako ty, kteří pracovat nemohou“.



„Věrni svým zásadám budeme i nadále pomáhat těm, kteří pracovat nemohou. Pro ostatní bude zrušena,“ dodala.



Systém by měl projít generální opravou na začátku roku 2024.



Meloniho rozpočet se snažil stimulovat ekonomiku zvýšením výdajů nebo snížením daní o 35 miliard eur.



Zavedl snížení daní pro osoby samostatně výdělečně činné a zaměstnance a zvýšil neočekávanou daň pro energetické společnosti z 25 na 35 % a snížil DPH na základní zboží, jako jsou dětské a hygienické výrobky.



Nová vláda také snížila věk, od kterého mohou občané čerpat důchod, z 64 na 62 let za předpokladu, že odváděli příspěvky alespoň 41 let.



Zdroj: rmx.news
Článek Italské premiérka Italům: Odmítnete nabídku práce, nedostanete sociální dávky se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden