Taková normální statistika k prezidentským volbám
RSS

Taková normální statistika k prezidentským volbám

V rámci prezidentských kandidátů se zřejmě kouzlí s čísly. Takže vezmeme kandidáty úspěšné a neúspěšné a přepočteme to na procenta a pak budeme teoretizovat. Hlasy kandidátů přijaté, započtené a chybovost v procentech.

Nerudová – přijaté 82657 – započtené 82 413 – chybných 0,3%
Pavel – přijaté 81329 – započtené 81083 – chybných 0,31%
Diviš – přijaté 61438 – započtené 49884 – chybných 18,8%
Březina – přijaté 64758 – započtené 45894 – chybných 29,12%
Janeček – přijaté 71828 – započtené 48091 – chybných 33%
Teorie?
a) je možné, že všichni voliči Pávka a Danuše jsou velmi pečliví lidé, kteří prostě nedělají chyby, pravděpodobnost, že je to pravda, je od oka asi tak 0,3%
b) je možné, že Pávek a Danuše si najali dobrovolníky a všechny hlasy zkontrolovali a neplatné vyházeli, ovšem dle statistiky dalších tří uchazečů by to znamenalo, že by museli začít se značně vyšším číslem, než kolik je přijatých hlasů a i super optimistický odhad by byl o 10% nutných hlasů do začátku navíc, tedy za předpokladu, že ty další statistiky jsou správně
c) je možné, že Janečka a volí pouze lidé, co berou drogy, neumí se podepsat či mu záměrně chtěli škodit, stejně tak Březinu, ovšem 20 tisíc lidí, to aby teda koordinovaně založili nějakou FB skupinu, či Telegram a nebo nějaká metaverse group, že?
d) Testování hlasů se dělá tak, že se vyberou dva náhodné vzorky z přijatých hlasů, ty se zkontrolují a pokud je chybovost pod 3%, tak se pouze odečtou chybné hlasy z celkového počtu a tím to končí. To znamená, že chybovost hlasů Pávka a Danuše je < 3%, nikoliv ta vypočtená. Jaká je reálná je nemožné zjistit bez skutečné kontroly hlasů. Byť pro přibližný odhad by stačilo sečíst pouze polovinu hlasů a výsledek by měl být poměrně přesný.
Pokud je chybovost u vzorků více jak 3%, tak se spočte procentuální chybovost, která se u obou vzorků zprůměruje a následně se aplikuje na všechny hlasy.
Jinak řečeno, o kandidátech vzešlých z lidu rozhoduje náhodnost kvality vybraných vzorků. Která se zcela jistě nedá pečlivě vybrat.
 
Problém těhle čísel není těch třeba 18,8%. To je možné. Problém je těch 0,3%, protože to je statisticky řečeno velmi nepravděpodobné.
Jinak řečeno, to hodně smrdí podvodem na všechny „nefavorizované“ kandidáty. Kromě toho je to dost hloupě udělané. Pokud už chtěli podvádět, tak mohli zkusit trošku realističtější rozdíly procent.
Na druhou stranu, víc jak 50% občanů ČR jsou úplný blbci. A to stačí na to, aby prošlo prakticky cokoliv.
 
27.11.2022 Mescalamba


Nejčtenější za týden