20 států NATO je už hrozně vysátých z neustálého posílání zbraní na Ukrajinu
RSS

20 států NATO je už hrozně vysátých z neustálého posílání zbraní na Ukrajinu

Dvě třetiny Severoatlantické obranné organizace (NATO) si už posíláním zbraní Kyjevu vybrakovaly sklady, tvrdí činitel této aliance. Už i větší státy NATO mají problémy plnit požadavky ukrajinského válečného úsilí.
V neděli referoval The New York Times, že Severoatlantická aliance sotva stíhá plnit potřeby Kyjeva na bojišti. Podle činitelů NATO 20 z 30 členů je už, co se týče schopnosti dodávat Ukrajině další zbraně, „hrozně vysátých“. A ač větší státy jako USA, Francie, Německo a Itálie mají schopnost Ukrajinu vyzbrojovat, tamní vlády se už vzpírají posílání konkrétních zbraňových systémů požadovaných Kyjevem.
Ukrajina od Wahingtonu chtěla dalekonosné rakety země-země známé jako ATACMS. Jenže tento požadavek Bílý dům zamítl kvůli obavám, že taková munice by mohla být použita k palbě na ruské území.
Součástí té záležitosti s váznoucími dodávkami zbraní jsou ohromné požadavky na dělostřelectvo. Ukrajinské síly momentálně pálí tisíce střel denně, ale USA zvládnou vyprodukovat jen 15 000 dělostřeleckých granátů měsíčně. Obranný expert v Evropské Radě zahraničních vztahů Camille Grant řekl NYT: „Den na Ukrajině je měsíc či více v Afghánistánu.“
Zvýšená poptávka po zbraních je značnou vzpruhou pro Západní zbrojní průmysl. „Vezmeme-li v úvahu realitu probíhající války na Ukrajině a zřetelné přístupy mnoha zemí zaměřených na vyšší utrácení za obranný rozpočet, tak je tu reálná šance, že se v nadcházejících letech dostaneme na nové trhy a zvýšíme výnosy z exportu,“ říká Sebastian Chwalek generální ředitel Polského PGZ, tj. koncernu, který vlastní četné zbrojní výrobce.
Z této války profitují také američtí zbrojaři. Prezident Joe Biden v květnu během návštěvy v továrně Lockheed Martin řekl, že Washington zvýší množství v USA vyráběných zbraní. Prezident také říkal, že jeho plán rozpálit výrobu nevyjde levně.
Americké kořistění ze zbraní také naštvalo některé Evropany. Podle POLITICO jeden evropský činitel řekl: „Skutečností je, že když se na to podíváte střízlivě, tak zemí, která z války nejvíce kořistí, jsou USA, protože prodávají více plynu za vyšší ceny a protože kšeftují s více zbraněmi.“
Bývalý zbraňový stratég Bílého domu a současný vedoucí poradce v Centru pro strategická a mezinárodní studia Mark F. Cancian souhlasil s tím, že vystupňovat výrobu klíčových zbraní zabere několik let. „Pokud chcete zvýšit výrobní kapacity 155 mm granátů, tak to nejspíš potrvá čtyři až pět let, než vám to tak rychle půjde,“ řekl.
Mnozí činitelé USA a NATO řekli, že aliance je zavázána Kyjevu dlouhodobě pomáhat, neboť se připravují na mnohaletou zástupnou válku s Moskvou. V říjnu řekl ministr obrany Lloyd Austit, že USA a jejich spojenci „posílí ukrajinské obranné kapacity jak ohledně naléhavých potřeb, tak v dlouhodobém výhledu.“
Náhledový obrázek: Střela ATACMS, via Yahoo News
Authored by Kyle Anzalone via The Libertarian Institute,  
BY TYLER DURDEN
MONDAY, NOV 28, 2022 – 06:01 PM
http://reformy.cz/eu-obvinuje-washington-ze-tyje-z-ukrajinske-valky/
http://reformy.cz/nikdy-to-nebylo-o-ukrajine/
http://reformy.cz/putinova-zimni-ofenziva/
Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/20-nato-states-pretty-tapped-out-after-weapons-transfers-ukraine


Nejčtenější za týden