Holandská vláda sedlákům zruší 3 000 farem, aby vyhověla Zeleným předpisům EU
RSS

Holandská vláda sedlákům zruší 3 000 farem, aby vyhověla Zeleným předpisům EU

Tato vláda vyčlenila 24,3 miliardy € na kompenzace podnikům za jejich plánované vyvlastnění a zrušení provozu tohoto soukromého vlastnictví.
Nizozemský stát oznámil plány na vyvlastnění až 3 000 soukromě vlastněných farem a na jejich zavření, aby vyhověl předpisům EU o emisích dusíku.
Holandsko se tohoto soukromého majetku zmocní nucenými výkupy, podle nichž vlastníci dostanou předběžně částku 120 procent hodnoty jejich statku, ač ta částka ještě nebyla finalizována.
Christianne van der Wal-Zeggelink, ministryně této země pro dusíkovou politiku, v pátek řekla poslancům, že vláda, pokud neobdrží dostatek nabídek k dobrovolnému prodeji od vlastníků, bude protlačovat tento radikální plán.
„Žádná lepší nabídka už nepřijde,“ řekla nizozemským zákonodárcům s dodatkem, že ty nucené prodeje bude vynucovat s „těžkým srdcem“.
Holandský kabinet už vyčlenil 24,3 miliardy € na kompenzace pro nizozemské farmy, z nichž mnohé jsou rodinné, a ty rodiny si je předávají po mnoho generací, takže přežily např. německou okupaci, jen aby je zabral holandský stát v zoufalé snaze vyhovět ekologickým normám EU.
K tomuto kroku dochází po dlouho se táhnoucím sporu mezi holandskou vládou, Evropskou komisí a vůdci holandského zemědělství ohledně toho, jak bude země plnit předpisy EU na omezení emisí dusíku na polovinu do roku 2030.
V reakci na požadavky nizozemské vlády holandští sedláci v létě rozpoutali celonárodní protesty a existuje jen malá naděje, že tento hospodářský sektor plán na nucené prodeje přijme bez boje.
Mluvčí holandské asociace zemědělství a zahradnictví Sander van Diepen, LTO Nederland, v té době říkal: „Tato snížení jsou natolik pustošivá, že to venkovské komunity naprosto zdevastuje.“
Uvedená skupina farmářské lobby v nedávném komentáři k této politice nucených odprodejů prohlásila, že důvěra ve vládu „je už dlouho velice nízká,“ a obvinil ministry, že koncipují ekologické „restrikce, které nemají perspektivu.“
Konečný termín pro sedláky, aby dobrovolně nabídli odprodej, uplyne s koncem podzimu, a pak už stát začne přímo zasahovat, aby upřednostnil business vysokého znečištění.
Náhledový obrázek: Na transparentu se píše „Naši sedláci, naše budoucnost“ na koloně asi 25 traktorů z blokády u distribučního centra řetězce supermarketů Albert Heijn ve městě Zaandam kousek severně od Amsterodamu, v pondělí 4. července 2022. (AP Photo/Peter Dejong)
November 29, 2022
editor:  REMIX NEWS
author:  THOMAS BROOKE
Zdroj: https://rmx.news/netherlands/dutch-government-to-close-3000-farms-to-comply-with-eu-rules/


Nejčtenější za týden