EU dá 150 miliard eur na klimatickou politiku Afriky
RSS

EU dá 150 miliard eur na klimatickou politiku Afriky

Jste jistě nadšeni, že ze svých daní mimo jiné platíte i „uvědomělou“ klimatickou politiku Afriky. Připomínám, že rozvinuté země (tedy i celá EU) se na klimatickém summitu zavázaly, že budou financovat mimo jiné i přechod zemí rozvojových na nízkouhlíkové hospodářství.
A jaká je tedy dohoda?
Jen několik měsíců poté, co se loni v únoru konal summit Evropská unie a Afrika, se prezident Africké unie (AU) Moussa Faki Mahamat a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová setkali v úterý v Bruselu, aby odhalili podrobnosti plánu EU Global Gateway pro Afriku ve výši 150 miliard dolarů.
Evropa se zavázala investovat do usnadnění přechodu afrických zemí od fosilních paliv, mimo jiné prostřednictvím Zelené iniciativy Afrika-EU, která by měla vést k investicím ve výši 15 miliard dolarů. Na kontinentu již probíhá několik ekologických projektů financovaných EU, včetně příspěvku ve výši 1,6 miliardy USD na transformaci Maroka na energetickou transformaci, 3 miliard EUR na provádění partnerství pro spravedlivou transformaci energetiky s Jihoafrickou republikou a iniciativy ve výši 1 miliardy EUR na podporu přechodu Pobřeží slonoviny na nízkouhlíkové hospodářství.
V sérii dokumentů zveřejněných v úterý EU také zdůraznila potenciál afrického vodíkového průmyslu, který by mohl do roku 2030 poskytnout nejméně 40 GW výroby energie.
Ursula von der Leyenová rovněž uznala potřebu okamžitých opatření v otázce potravinového zabezpečení v Africe a přislíbila více než 4,5 miliardy eur pro kontinent do roku 2024. Očekává se, že tyto investice zvýší místní produkci potravin prostřednictvím přijetí moderních technologií, řekla. Bloky budou také spolupracovat na dodávkách hnojiv na kontinent, který byl vážně narušen válkou mezi Ruskem a Ukrajinou, vzhledem k zásadní roli regionu ve výrobě.
EU již oznámila grant ve výši 58,6 milionu eur na koridor Libreville/Kibri/Douala/N’Djamena v západní a střední Africe a příspěvek ve výši 91 milionů eur na koridor Mombasa-Kisangani ve východní Africe. Partneři budou také pracovat na připojení podmořských internetových kabelů.
„Navzdory obtížím a navzdory těžkostem se partnerství mezi Evropou a Afrikou daří dobře. Musíme do toho vložit veškerou potřebnou péči,“ řekl Mahamat.
„Naše partnerství se musí zaměřit na priority Afriky a sloužit jako prostředek k nastartování rozvoje, který očekáváme pro náš kontinent.“
Více si můžete přečíst přímo na stránkách EU ….
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek EU dá 150 miliard eur na klimatickou politiku Afriky se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden