Švédsko: Výbušnina byla pravděpodobně uložena k potrubí Nord streamu z lodi a ne z ponorky
RSS

Švédsko: Výbušnina byla pravděpodobně uložena k potrubí Nord streamu z lodi a ne z ponorky

Vyšetřování útoku na Nord stream pokračuje. Jak jistě víte, tak  k jedné ze sabotáží došlo v ekonomické zóně Švédska, avšak v mezinárodních vodách. Vyšetřování má tedy na starosti Švédsko, a i když oficiální vyšetřovací komise odmítá k výsledkům vyšetřování cokoli sdělit, podařilo se získat alespoň informace o tom, jak pravděpodobně došlo k umístění výbušného zařízení poblíž plynovodu.
Vyšetřování úniku plynu v Baltském moři pokračuje. Prokurátor Mats Ljungqvist řekl že ví, které výbušniny byly použity a jaká metoda byla použita k provedení útoku, který popisuje jako vážnou sabotáž.
Prokurátor nechce říci, zda byla k umístění výbušných zařízení použita hladinová loď nebo ponorka, ale Hans Liwång, docent obranných systémů na švédské univerzitě obrany, říká, že dosavadní zjištění naznačují, že byla použita loď a ne ponorka.
„Nebyla to malá přesná výbušnina, ale spíše větší výbušné zařízení, které položili na dno vedle plynového potrubí,“ řekl Expressen.
„Jestliže lodě něco potopí do vody, nepřitahuje to žádnou pozornost, protože se lodě v těch místech pohybují neustále. Je také možné vypnout váš AIS transpondér tak, aby jeho přítomnost nebyla viditelná. Dokonce i takové věci se dějí po celou dobu a nemusí nutně přitahovat pozornost armády,“ řekl Liwång.
K úniku plynu došlo ve švédské ekonomické zóně, ale v mezinárodních vodách. To znamená, že švédské ozbrojené síly nesmí odmítnout lodě, které se nacházejí v oblasti, a že monitorování je pravděpodobně menší než ve švédských teritoriálních vodách.
Je již známo, že dvě lodě švédských ozbrojených sil se pohybovaly v oblasti – s vypnutými transpondéry – ve dnech před výbuchem. Podle úřadu se lodě zabývaly „průzkumem“, ale ostatní podrobnosti jsou drženy v tajnosti.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Švédsko: Výbušnina byla pravděpodobně uložena k potrubí Nord streamu z lodi a ne z ponorky se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden