Na 15tunovém meteoritu, který se zřítil v Africe, byly nalezeny „cizí“ minerály
RSS

Na 15tunovém meteoritu, který se zřítil v Africe, byly nalezeny „cizí“ minerály

Tým vědců z Albertské univerzity objevil v 15tunovém meteoritu, který dopadl ve východní Africe, nejméně dva nové minerály, které dosud nebyly na Zemi pozorovány.







Meteorit, který byl objeven v Somálsku v roce 2020, je devátým největším meteoritem, který byl kdy nalezen. Když vědci odřízli dvouuncovou část vesmírné horniny, našli dva nové minerály pojmenované „elaliit“ a „elkinstantonit“. Podrobnosti o těchto minerálech zůstávají omezené.



„Kdykoli najdete nový minerál, znamená to, že skutečné geologické podmínky, chemismus horniny, byly jiné, než jaké byly nalezeny dříve.“



„To je to, co je na tom vzrušující: V tomto konkrétním meteoritu máte dva oficiálně popsané minerály, které jsou pro vědu nové,“ uvedl v tiskové zprávě Chris Herd, profesor na katedře věd o Zemi a atmosféře a kurátor sbírky meteoritů Albertské univerzity.



Západní vědci nazvali vesmírný kámen „El Ali“ , protože byl objeven poblíž města El Ali v somálském regionu Hiiraan.



Herd uvedl, že dva nové minerály byly objeveny hned první den analýzy vzorku. Řekl, že „většinou je potřeba mnohem více práce, aby bylo možné říci, že se jedná o nový minerál“.



Podobné minerály byly synteticky vytvořeny v laboratoři francouzskými výzkumníky v 80. letech 20. století, ale nikdy nebyly nalezeny v přírodě.



Herd také uvedl, že tyto nové objevy minerálů by jednou mohly být pro lidstvo přínosem:



„Kdykoli se objeví nový materiál, který je známý, zajímají se o něj i materiáloví vědci kvůli jeho možnému využití v široké škále věcí ve společnosti.“



Zprávy ukazují, že vesmírná hornina byla odeslána do Číny, protože meteority se často kupují a prodávají na mezinárodních trzích.



Zdroj: ualberta.ca
Článek Na 15tunovém meteoritu, který se zřítil v Africe, byly nalezeny „cizí“ minerály se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden