Šéfová EU von der Leyen tvrdí, že Ukrajina potřebuje 600 miliard €
RSS

Šéfová EU von der Leyen tvrdí, že Ukrajina potřebuje 600 miliard €

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen ve středu řekla, že Ukrajina bude na přestavbu potřebovat nejméně 600 miliard € a že by mezinárodní komunita měla Rusko přinutit ty škody zaplatit.
Šéfova EU Ursula von der Leyen v projevu proneseném v Bruselu řekla, že na rekonstrukci Ukrajina po skončení války bude třeba 600 miliard eur. To je o stovky miliard více než Evropská komise a Světová banka ještě v září odhadovaly.
„Rusko musí za své strašlivé zločiny zaplatit, včetně svého zločinu agrese proti suverénnímu státu,“ řekla von der Leyen.
„Proto spolu s podporou Mezinárodního trestního tribunálu navrhujeme zřízení speciálního soudu podporovaného Spojenými národy, který bude vyšetřovat a stíhat zločinnou ruskou agresi.“
„Rusko musí také za zkázu, kterou způsobilo, zaplatit finančně. Ztráty, které utrpěla Ukrajina, se odhadují na 600 miliard eur. Rusko a jeho oligarchové musí Ukrajině zaplatit odškodné a proplatit náklady na přebudování země.“
Šéfová EU řekla, že během Západních sankcí došlo k zmrazení 300 miliard € rezerv Ruské centrální banky kromě asi 19 miliard € peněz ruských oligarchů. Řekla, že až ten konflikt skončí, bude možno restrikce na peníze rušit a směrovat je na přestavbu Ukrajiny.
„V krátkodobém výhledu bychom mohli se svými partnery vytvořit strukturu pro jejich správu investování,“ řekla.
„Pak bychom je postoupili k použití na Ukrajině, a jakmile budou sankce zrušeny, měly by se tyto peníze použít tak, aby Rusko zaplatilo plné kompenzace za škody způsobené Ukrajině.“

Russia must pay for its horrific crimes. We will work with the ICC and help set up a specialised court to try Russia’s crimes. With our partners, we will make sure that Russia pays for the devastation it caused, with the frozen funds of oligarchs and assets of its central bank pic.twitter.com/RL4Z0dfVE9 — Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 30, 2022 Tento návrh pořád ještě ponechá 281 miliard € na náklady rekonstrukce potřebné na její financování, což znamená, že od Západních mocností jako Spojené státy, Velká Británie a EU se bude vyžadovat, aby se do toho vložily a poslaly na Ukrajinu více peněz daňových poplatníků. Není však jasné, zda ruský prezident Vladimir Putin bude souhlasit s mírovými podmínkami s Ukrajinou, pokud bude EU požadovat, aby si udržela kontrolu nad miliardami ruských finančních aktiv.
Tato eurokomisařka kromě požadavků, aby Rusko zaplatilo za rekonstrukci Ukrajiny, také vyzvala ke zřízení speciálního soudu k vyšetřování potenciálních válečných zločinů spáchaných Rusy.
Proslov von der Leyen vyvolal vlnu kritiky za její tvrzení, že Ukrajina od února během eskalace konfliktu s Ruskem ztratila 100 000 vojáků a 20 000 civilistů.
Toto číslo bylo údajně nepodložené a bylo tudíž z přepisu vyškrtnuto a také editováno na videu jejího projevu vystaveného na jejím oficiálním twitterovém účtu. Komise zatím neposkytla vysvětlení, proč bylo toto prohlášení zameteno pod koberec.
Šéf propagandistického oddělení Ozbrojených sil Ukrajiny Bohdan Senyk řekl, že nemůže potvrdit pravdivost tohoto tvrzení, jelikož počty ukrajinských ztrát jsou v současnosti považovány za tajné informace.
KURT ZINDULKA
1 Dec 2022
http://reformy.cz/20-statu-nato-je-uz-hrozne-vysatych-z-neustaleho-posilani-zbrani-na-ukrajinu/
http://reformy.cz/eu-obvinuje-washington-ze-tyje-z-ukrajinske-valky/
http://reformy.cz/nikdy-to-nebylo-o-ukrajine/
Zdroj: https://www.breitbart.com/europe/2022/12/01/eu-chief-claims-ukraine-needs-e600-billion-to-be-rebuilt/


Nejčtenější za týden