Snowden obdržel ruský pas po složení slibu občanství
RSS

Snowden obdržel ruský pas po složení slibu občanství

Edward Snowden, bývalý pracovník NSA, který odhalil protiústavní programy masového sledování americké vlády, obdržel ve čtvrtek ruský pas poté, co složil slib občanství této země. (Foto: Flickr)







„Edward včera obdržel ruský pas a složil přísahu v souladu se zákonem,“ uvedl podle ruských médií jeho právník Anatolij Kučerena. „Je samozřejmě šťastný, děkuje Ruské federaci za to, že získal občanství.“



Toto občanství má jednu nesmírně cennou vlastnost: „Podle ruské ústavy už nemůže být vydán do cizího státu,“ řekl Kučerena.




Agent CIA v roce 1983 popsal, jak používají média k propagandě veřejnosti
I'm in Russia because the White House intentionally canceled my passport to trap me here. They *downed the President of Bolivia's diplomatic aircraft* to prevent me from leaving, and continue to interfere with my freedom of movement to this day. In case that was unclear. https://t.co/hOb2Azc41G — Edward Snowden (@Snowden) December 2, 2022 Snowden čelí obvinění ze špionáže za to, že novinářům poskytl obrovský objem tajných dokumentů o sledovacích programech NSA.



V roce 2013 Snowden slavně odcestoval z Havaje, kde pracoval pro NSA, do Hongkongu, kde si domluvil schůzku s novináři Glennem Greenwaldem a Laurou Poitrasovou.



Pro získání ruského pasu je třeba se zavázat:




USA žádají Snowdena, aby se vrátil domů a „čelil spravedlnosti“, jinak riskuje povolání do ruské armády
„…dodržovat ústavu a zákony Ruské federace, práva a svobody jejích občanů; plnit povinnosti občana Ruské federace ve prospěch státu a společnosti; bránit svobodu a nezávislost Ruské federace; být loajální k Rusku, respektovat jeho kulturu, historii a tradice.“.



Snowdenovo občanství a doprovodná přísaha vyvolávají opakování nepravdivého tvrzení, že po odchodu z Hongkongu „uprchl do Ruska“. Pravdou však je, že Obamova administrativa Snowdena v Rusku uvěznila.



Snowden pouze využíval Moskvu jako leteckou spojku, když se snažil dostat do Ekvádoru a požádat o politický azyl. Po příletu do Ruska se dozvěděl, že mu Obama odebral pas. Poté, co strávil 40 dní na letišti Šeremetěvo – a požádal o azyl 27 zemí -, mu ruský prezident Putin azyl udělil.




„Příště by to mohl být Assange.“ Snowden okomentoval smrt McAfee ve vězení
Navzdory všem protichůdným faktům, která byla po devět let na očích, rozpoutal sbor užitečných idiotů z hlubokého státu nové kolo pomluv na sociálních sítích proti whistleblowerovi NSA. „Edward Snowden, ruské aktivum a nyní občan,“ napsal na Twitteru sloupkař deníku Washington Post a kulturní redaktor Bulwarku Sonny Bunch.



Mezitím titulky v mnoha médiích zdůrazňovaly, že Snowden „přísahal věrnost Rusku“, což naznačovalo, že se vzdal amerického občanství.



Snowdenova manželka Lindsay Millsová rovněž usiluje o ruské občanství. Pár žije v Moskvě se svými dvěma syny, kteří se narodili v Rusku.



Prosby, aby tehdejší prezident Donald Trump Snowdena – spolu s Julianem Assangem – omilostnil, narazily na hluché uši.



Zdroj: theguardian.com
Článek Snowden obdržel ruský pas po složení slibu občanství se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden