Dovolená v exotickém ráji na Bali může pro nesezdané páry skončit vězením a bičováním
RSS

Dovolená v exotickém ráji na Bali může pro nesezdané páry skončit vězením a bičováním

V některých částech Indonésie je již nějakou dobu zavedeno poměrně přísné právo šaría, které se postupně šíří i do dalších oblastí a nyní má být zavedeno plošně. Tresty sice nejsou na podobné úrovni jako v Saúdské Arábii, kde bylo i letos několik homosexuálů popraveno , ale bičování je v oblastech se zavedenou šaríjou poměrně časté.
Dosud byly tresty uplatňovány jen v rámci místní muslimské komunity, nicméně nyní by se mělo právo šaría týkat i nemuslimských turistů. Problémy by neměly mít sezdané heterosexuální páry, nicméně pro homosexuály nebo nesezdané heterosexuální páry může být dovolená v zemi silně rizikovou.
Indonésie se chystá schválit nový drakonický trestní zákoník, který zakazuje sex mimo manželství, a to i mezi turisty, s trestem až jednoho roku vězení.
Návrh zákona, který také obsahuje přísné tresty za potraty, „černou magii“, urážku prezidenta a soužití před manželstvím, by měl být schválen indonéským parlamentem v prosinci.
Edward Omar Sharif Hiariej, náměstek indonéského ministra spravedlnosti, řekl, že se očekává, že kodex bude schválen 15. prosince, a řekl agentuře Reuters: „Jsme hrdí na to, že máme trestní zákoník, který je v souladu s indonéskými hodnotami.“
Bambang Wuryanto, politik zapojený do jeho přípravy, dodal, že by mohl být schválen příští týden.

Pokud budou nová pravidla schválena, budou se vztahovat jak na indonéské občany, tak na cizince, přičemž podnikatelské skupiny varují před potenciálním dopadem na odvětví cestovního ruchu, které se pomalu snaží zotavit po zasažení pandemií .

Předchozí pokus o zavedení kodexu v roce 2019 byl odložen po celostátních protestech a varování australské vlády svým občanům, že by mohli být obviněni z trestných činů.
Zejména Bali je tradičně špičkovou prázdninovou destinací a každoročně přitahuje miliony turistů.
Shinta Widjaja Sukamdani, místopředsedkyně indonéského sdružení zaměstnavatelů, uvedla, že klauzule o morálce způsobí více škody než užitku, zejména pro podniky zabývající se cestovním ruchem a pohostinstvím.
„Pro podnikatelský sektor zavedení tohoto zvykového práva vytvoří právní nejistotu a přiměje investory, aby znovu zvážili investice v Indonésii,“ uvedla.
Podle návrhu za urážku prezidenta, obvinění, které může oznámit pouze prezident, hrozí až tři roky vězení.
Vzhledem k tomu, že Indonésie neuznává manželství osob stejného pohlaví, znamenalo by to, že všechny vztahy LGBT budou klasifikovány jako zločin. Hotely by mohly být také kriminalizovány za hostování nesezdaných párů.
Návrh má podporu některých konzervativních islámských skupin, jejichž vliv v nejlidnatější zemi světa s muslimskou většinou roste.
Indonésie již má na místní úrovni stovky předpisů, které diskriminují náboženské menšiny a LGBT osoby, a nedávno byly vzneseny obavy z  rostoucího tlaku na ženy a dívky, aby nosily hidžáb na veřejnosti , jinak riskují, že budou nuceny opustit svou práci nebo školu.
Náměstek ministra spravedlnosti však tento krok obhajoval s tím, že konečná verze zajistí, že regionální zákony budou v souladu s národní legislativou a nový kodex neohrozí demokratické svobody.
Revidovaná verze trestního zákoníku byla diskutována od doby, kdy Indonésie vyhlásila svou nezávislost na Nizozemsku v roce 1945.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek Dovolená v exotickém ráji na Bali může pro nesezdané páry skončit vězením a bičováním se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden