Švýcarsko plánuje zákazy jízdy pro elektromobily kvůli energetické krizi
RSS

Švýcarsko plánuje zákazy jízdy pro elektromobily kvůli energetické krizi

Zatímco celý Západ své občany tvrdě tlačí na přechod k elektromobilitě, zároveň s tím omezuje energetické zdroje přechodem k větrným, vodním a solárním elektrárnám, jejichž efektivita je výrazně nižší a mnohdy – zejména v případě nepříznivého počasí – sporná.
I proto bylo logické, že pokud by se namísto aut na fosilní paliva začaly využívat výhradně elektromobily, dojde k výrazně zvýšené spotřebě elektrické energie a mnohde pak také k blackoutům.
Na příkladu Švýcarska, které se již na podobně krizovou situaci připravuje, je patrné, jak to asi bude vypadat i jinde v Evropě, jakmile se plně přejde nejen na elektromobily, ale také na „zelenou“ energii, což by mělo být již v roce 2035. Blackouty nebo výrazně omezená mobilita se stanou nevyhnutelnými.
Aby se předešlo výpadkům elektřiny, které vedou k výpadku proudu, Švýcarsko nyní vypracovalo čtyřstupňový akční plán. V souladu s tím by pak mohlo být letos v zimě zakázáno používání elektrických vozidel.
Podle plánu úspor energie by elektromobily mohly být zakázány ve třetí ochranné fázi, pokud nebudou nezbytně nutné. Na dálnicích by mohly být pro elektromobily zavedeny i rychlostní limity.
Soukromé používání elektromobilů bude povoleno pouze pro absolutně nezbytné cesty (např. profesionální praxe, nákup, návštěva lékaře, účast na náboženských akcích, účast u soudu).
Francie a Německo, které zásobují Švýcarsko elektřinou, mají letos jen omezené exportní možnosti. Francie je sice po desetiletí čistým exportérem, ale kvůli zdlouhavé údržbě francouzských jaderných elektráren musí elektřinu dovážet.
Německo čelí podobné situaci. Proto se zimní zásobování energií ve Švýcarsku stalo velmi nejisté. A to je i důvod proč by mohly nastat problémy – jak v červnu oznámila „Federální komise pro elektřinu“ (Elcom).
„Pokles francouzské výroby energie a pokles francouzského exportu elektřiny do Švýcarska by tedy zemi mohly dostat do obtížné pozice,“ dodala komise. Z tohoto důvodu musí Švýcarsko pokrýt svůj požadavek na dovoz 4 gigawatthodin elektřiny ze sousedních zemí  – Německa, Rakouska a Itálie.
Vývoz elektřiny z těchto zemí však také silně závisí na množství dostupného zemního plynu, uvedl Elcom.
 
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Švýcarsko plánuje zákazy jízdy pro elektromobily kvůli energetické krizi se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden