Erdogan prohlásil, že neschválí vstup Švédska a Finska do NATO
RSS

Erdogan prohlásil, že neschválí vstup Švédska a Finska do NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí prohlásil, že neschválí vstup Švédska a Finska do NATO, informovala státní tisková agentura Anadolu. (Foto: Flickr)







Švédské ministerstvo zahraničních věcí v pondělí oznámilo, že vysocí představitelé Helsinek a Stockholmu „brzy“ odcestují do Turecka, aby projednali námitky Ankary proti jejich členství v NATO.



Erdogan však uvedl, že diplomaté by se neměli obtěžovat přijet do Turecka a snažit se Ankaru přesvědčit, aby jejich nabídky do NATO schválila.



„Především bychom neřekli ‚ano‘ těm, kteří během tohoto procesu uvalují na Turecko sankce za vstup do NATO, bezpečnostní organizace,“ řekl Erdogan.



Nejnovější zprávy sledujte online nebo prostřednictvím aplikace Zprávy Google.



Obě severské země oficiálně potvrdily, že budou usilovat o členství v NATO, čímž ukončily desetiletí vojenské neangažovanosti v historickém kroku vyvolaném ruskou invazí na Ukrajinu.



Turecko minulý týden prohlásilo, že má proti vstupu obou zemí do NATO námitky, a obvinilo je z podpory kurdských bojovníků, které Ankara považuje za teroristy, a z nevydání desítek podezřelých „teroristů“.



Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu v neděli prohlásil: „Země podporující terorismus by neměly být spojenci v NATO,“ uvedla agentura Anadolu. Dodal, že Turecko požaduje, aby Finsko i Švédsko „přestaly podporovat teroristické skupiny“.



Zdroj: english.alarabiya.net
Článek Erdogan prohlásil, že neschválí vstup Švédska a Finska do NATO se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden