Zbraně Západem posílané na Ukrajinu prosakují do Afriky, říká nigerijský prezident
RSS

Zbraně Západem posílané na Ukrajinu prosakují do Afriky, říká nigerijský prezident

Nigerijská vláda říká, že zahraniční dodávky zbraní posílané ze Západu ukrajinské vládě se začínají šířit po západoafrickém regionu. Ty ilegální zbraně začaly to tohoto regionu „prosakovat“, řekl prezident Nigérie.
Toto naléhavé varování vydal sám prezident Muhammadu Buhari. V oficiálním prohlášení vystaveném na webu nigerijské prezidentské kanceláře Buhari praví, že „naléhá na větší bdělost a utužení pohraniční bezpečnosti, aby se věnovala pozornost zvýšenému počtu zbraní, munice a další výzbroje z rusko-ukrajinské války v údolí Čadu.“
To znamená zatím nejjasnější potvrzení toho, že zbraně určené Ukrajinským silám opouští v obrovských počtech zemi přesně tak, jak měla řada pozorovatelů strach, neboť během devíti měsíců této války se tam nalily zbraně za miliardy dolarů.
Prezident Buhari řekl: „Bohužel situace v Sahelu spolu s válkou zuřící na Ukrajině slouží jako ohromný zdroj zbraní a bojovníků, kteří posilují řady teroristů v regionu jezera Čad. I značná část zbraní a munice pořízená k vedení války v Libyi si nachází cestu do regionu jezera Čad a do dalších částí Sahelu.“
Pokračoval: „Zbraně používané v ukrajinsko-ruské válce zrovna tak začínají prosakovat do tohoto regionu.“
„Takovéto ilegální pohyby zbraní do regionu vystupňovaly šíření malých zbraní a lehké výzbroje, což dále ohrožuje náš kolektivní mír a bezpečnost v regionu. Naléhavě tudíž potřebujeme spolupracovat na akcích našich orgánů pohraniční kontroly a dalších bezpečnostních služeb, abychom oběh ilegálních zbraní v regionu zastavili,“ uvedl Buhari.
Kritici masového přílivu zbraní z USA na Ukrajinu už dlouho poukazují, že jakmile se ty zbraně dostanou do země, tak už neexistuje žádná odpovědnost nebo patřičné sledování, což představuje lákavou příležitost pro zločince, teroristy nebo prodejce zbraní na lukrativním černém trhu, aby toho využili.
V říjnu začalo varovat Finsko, že i ono sleduje, jak si Západem na Ukrajinu dodávané zbraně nachází cestu do různých zemí a padají do rukou zločinných gangů.
NBI, což je něco jako finské FBI, v té době vyslalo poplašnou zprávu a v prohlášení pravilo: „Vidíme projevy toho, že tyto zbraně si už našly cestu do Finska.“
„Zbraně dodávané různými zeměmi na Ukrajinu našli i ve Švédsku, Dánsku a Holandsku,“ říkal podle citace finských médií detektivní komisař NBI Christer Ahlgren.
Náhledový obrázek: Image via AP
BY TYLER DURDEN
SATURDAY, DEC 03, 2022 – 10:00 PM

Finsko říká, že zbraně Ukrajině skončí v rukou zločinných gangů

20 států NATO je už hrozně vysátých z neustálého posílání zbraní na Ukrajinu

EU obviňuje Washington, že tyje z Ukrajinské války

Nikdy to nebylo o Ukrajině

Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/nigerias-president-says-west-supplied-weapons-ukraine-are-filtering-africa


Nejčtenější za týden