Maďarsko EU zablokuje poslání dalších 19 miliard $ Ukrajině, říká Orbán
RSS

Maďarsko EU zablokuje poslání dalších 19 miliard $ Ukrajině, říká Orbán

Jakýkoliv pokus Evropské unie poslat dalších 19 miliard $ Ukrajině Maďarsko zablokuje, vyhlásil Viktor Orbán.
Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán kritizoval poslední balíček pomoci, který má Evropská unie v úmyslu poslat Ukrajině, kdy tento vůdce Fidesz říká, že jeho země každý pokus o poslání těchto peněz zablokuje.
To přichází spolu s vyhrocováním vztahů mezi Bruselem a Budapeští, když Evropská komise tento týden doporučila, aby miliardy eur financování Maďarska od EU zůstaly zmrazeny kvůli dlouho se táhnoucí rozepři s tímto blokem, který má údajně starosti o vládu zákona pod Orbánovou národně konzervativní, proti masové migraci zaměřenou vládou.
Avšak podle zprávy Associated Press Orbán nejspíš nebude zadržení svých peněz oficiálně spojovat s dalším financováním Ukrajiny, kdy maďarský vůdce spíše jako problém vytáhne fakt, že členské státy EU by si musely, aby tak velké sumy poslaly na Ukrajinu, ty peníze půjčit.
Ač Orbán uznává, že Ukrajina potřebuje se svými financemi kvůli probíhající válce s Ruskem pomoci, tak říká, že jakákoliv pomoc by se měla dohodnout mezi a Ukrajinou a jednotlivými vládami EU individuálně a nemělo by to nabýt podoby jediného nadnárodního balíčku pomoci, který by členy EU uvrhl do dluhů.
„Otázkou je, jak Ukrajině pomoci,“ řekl podle AP tento Maďar. „Podle jednoho návrhu bychom měli použít rozpočty členských států EU, abychom si společně vzali nové půjčky a ty peníze použili jako dar Ukrajině. Tomuto my nakloněni nejsme, protože nechceme, aby se z Evropské unie stalo společenství zadlužených států místo společenství spolupracujících členských států.“
„Tento plán neakceptujeme, nebudeme s ním souhlasit a bez nás to nenabyde účinnosti,“ dodal Orbán.
Ač Orbán údajně Maďarsko zavázal k poskytnutí až 180 milionů $ Ukrajině, tedy částky, o které si myslí, že to nepoškodí dlouhodobé finanční zájmy Maďarska, tak tvrzení, že jeho země celoevropský balíček nepodpoří, nejspíš v Bruselu vyprovokuje další hněv.
Po krátkém pokusu evropských a maďarských úřadů jejich rozepři urovnat teď ale Evropská komise doporučila, aby 7,5 miliardy € peněz, které mělo Maďarsko dostat, bylo zmrazeno, údajně kvůli maďarské justiční reformě.
To přichází po letošních maďarských všeobecných volbách, během nichž na Západě spousta skupin a organizací zkoušela k porážce vlády Fidesz protlačit koalici opozičních stran od krajní levice po krajní pravici.
Toto úsilí však nakonec naprosto propadlo, když Orbán u voličů vybojoval ještě silnější mandát.
Začátek formuláře
ATTILA KISBENEDEK/AFP via Getty Images
PETER CADDLE
4 Dec 2022

Touha EU stát se ‚společenstvím dluhů‘, aby platila Ukrajině, Evropu zruinuje, varuje Orbán

Šéfová EU von der Leyen tvrdí, že Ukrajina potřebuje 600 miliard €
Zdroj: https://www.breitbart.com/europe/2022/12/04/hungary-will-block-eu-sending-another-19bn-to-ukraine-orban/


Nejčtenější za týden