Švýcarsko zvažuje zákaz používání elektromobilů a omezení dodávek elektřiny v souvislosti s energetickou krizí
RSS

Švýcarsko zvažuje zákaz používání elektromobilů a omezení dodávek elektřiny v souvislosti s energetickou krizí

Švýcarsko zvažuje zákaz používání  elektromobilů  v zemi pro jiné než nezbytné účely a další opatření ve snaze ušetřit energii v době, kdy se evropský region potýká s pokračující  energetickou krizí .

Podle švýcarských novin  20 Minuten  oznámil spolkový rada Guy Parmelin na nedávné tiskové konferenci rozhodnutí omezit spotřebu energie mezi švýcarskými občany. Lidé budou vyzváni k dobrovolným úsporám, a pokud to nebude stačit, začne Spolková rada svá omezení postupně zavádět. První stupeň omezení se bude týkat nočního osvětlení, kuchyní a praček. Ve druhé fázi se omezení dotkne určitých míst, jako jsou minibary v hotelech.
Ve třetí etapě, kdy se země začne dostávat do „těžkých časů“, budou obchody na hodinu denně zavřeny. Na tomto stupni bude soukromé používání automobilů povoleno pouze pro nezbytné cesty, jako jsou nákupy, návštěva náboženských akcí, profesní praxe, návštěva lékaře apod. Kromě toho se uvažuje také o omezení rychlosti na dálnicích na 100 km/h.
Ve čtvrté fázi vláda zavede přísný zákaz na místech, jako jsou kina, zábavní parky, kasina, sportovní zařízení a kulturní akce.
Posledním opatřením bude odpojení odběru, kdy bude v určitých oblastech po celé zemi na čtyři hodiny přerušena dodávka elektřiny.
„O vypnutí proudu budeme předem informovat a každý spotřebitel bude zodpovědný za zabezpečení svých zařízení, aby nedošlo k jejich poškození,“ uvedla Federální rada. Životně důležité služby budou z odstávky vyjmuty za předpokladu, že to technické podmínky umožní, docházet k tomu by mělo „jen zřídka“, dodal Parmelin.
Situace v Německu a Francii
Výpadky dodávek elektrické energie se mohou dotknout největších evropských ekonomik, jako je Německo a Francie.
V říjnu německá Spolková agentura pro sítě, která v zemi reguluje dodávky elektřiny a plynu, podle serveru Breitbart  uvedla , že je možné, že zemi dojde plyn ještě před koncem zimní sezóny.
Aby se Německo vyhnulo nedostatku, bude muset snížit spotřebu plynu nejméně o 20 %, získat dostatečné dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) a zajistit relativně nízký vývoz. Pokud by některý z těchto faktorů nenastal, Německu by plyn do konce února došel, varovala agentura.
Německý kancléř Olaf Scholz trvá na tom, že energetická krize je pod kontrolou a že země nadcházející zimu zvládne i přes opakovaná varování před výpadky proudu v nadcházejících měsících.
Ve Francii nedávno přiznal vládní pověřenec pro energetické sítě Xavier Piechaczyk, že riziko výpadků proudu je vysoké.
Mluvčí vlády Olivier Veran však prohlásil, že k žádným výpadkům ve Francii nedojde. Pokud však veřejnost neuposlechne vládní výzvu k úsporám energie, může podle něj k výpadkům dodávek dojít.
Z původního  článku  přeložil MiC.
Zdroj


Nejčtenější za týden