Leteckými základnami hluboko v Rusku otřásly exploze, nová vlna náletů zasáhla Ukrajinu
RSS

Leteckými základnami hluboko v Rusku otřásly exploze, nová vlna náletů zasáhla Ukrajinu

V pondělí došlo k další významné eskalaci války na Ukrajině, když ruská média informovala, že dvěma leteckými základnami v Rusku otřásly exploze, což naznačuje, že ukrajinské síly by se mohly snažit vypustit rakety hluboko na ruské území, ačkoli přesná příčina nebo typ zbraně, která za výbuchy stojí, nejsou známy.







Mohlo by se také případně jednat o další „sabotážní útok“, jaký byl dříve zaznamenán na Krymu.



Na jedné ze zasažených ruských základen se údajně nacházejí strategické bombardéry schopné nést jaderné zbraně, které jsou využívány při náletech na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Agentura Associated Press v návaznosti na výbuchy upřesňuje: „Ruská státní tisková agentura RIA Novosti uvedla, že tři vojáci byli zabiti a šest dalších zraněno a jedno letadlo bylo poškozeno, když v pondělí časně ráno explodoval nákladní automobil s palivem na letecké základně v Rjazani na západě Ruska.“



BREAKING: Two powerful explosions at Russian Engels airfield near Saratov pic.twitter.com/5u2wglpkcE — AlexandruC4 (@AlexandruC4) December 5, 2022 Zpráva zdůraznila, že „na základně jsou umístěny dálkové letové tankery, které slouží k doplňování paliva bombardérům ve vzduchu“. Druhá základna, která byla zasažena, je identifikována jako základna v Saratovské oblasti. Saratovská základna leží asi 600 km východně od Ukrajiny, takže obě základny jsou poměrně hluboko uvnitř ruského území.



Moskva mezitím podnikla rychlou a rozhodnou akci – opět zahájila palbu velkých leteckých úderů na ukrajinská města, zaměřených zejména na energetickou infrastrukturu v rámci deklarovaného cíle zhoršit zásobování Ukrajiny elektrickou energií nastupující zimy. Ukrajinští představitelé již několik dní varují obyvatelstvo, aby se připravilo na nové velké útoky.



V pondělí se po celé zemi rozezněly sirény vyhlašující letecký poplach. „Nepřítel opět útočí raketami na území Ukrajiny!“ uvedla Ukrajina. Kyrylo Tymošenko, úředník kanceláře ukrajinského prezidenta, napsal na Telegramu.



Více podle agentury AP:



Média informovala o explozích v několika částech země, včetně měst Oděsa, Čerkasy a Kryvyj Rih. V Oděse místní vodárenská společnost uvedla, že raketový úder přerušil dodávku energie do čerpacích stanic, takže celé město zůstalo bez vody.



Civilisté se ukrývají v podzemních prostorách, jako jsou stanice metra, zejména v lidnatém ukrajinském hlavním městě…



Ukrajina zatím napočítala několik mrtvých v důsledku pondělního nového kola ruských úderů. Očekává se, že přístup k elektřině a vodě bude v mnoha částech zasažen vážněji, vzhledem k tomu, že podle většiny odhadů je národní energetická síť již ze 40 % vyřazena z provozu.



„Zelenského kancelář uvedla, že prezidentovo rodné město Kryvyj Rih na jihu střední Ukrajiny zasáhly tři raketové údery, které zabily jednoho továrního dělníka a tři další zranily,“ pokračuje agentura AP. „V Charkovské oblasti na severovýchodě země byl při úderech raketami S-300 na civilní infrastrukturu ve městě Kupjansk zabit jeden člověk,“ dodala.



Ракетный террор продолжается. Над Украиной летят десятки рашистских ракет, чтобы лишить украинцев света, тепла и жизней. Работает ПВО. На видео – киевляне укрывающиеся в метро. Россия – страна-террорист, страна-убийца! pic.twitter.com/mIrmgwxOzQ — Մιtαuskαs (@_A_Vit_) December 5, 2022 Obě ruské letecké základny, kterými v pondělí otřásly exploze, se nacházely hluboko uvnitř země, což naznačuje možnost buď dálkových ukrajinských úderů, nebo také sabotážní operace na zemi…







A dále se objevují zprávy, že byla nalezena sestřelená raketa jen kousek od hranic s Moldavskem, což naznačuje, že stejně jako poslední vlna útoků se Rusko zaměřuje na stále větší část Ukrajiny na západě.



Confirmed: Metrics show that #Ukraine 's connectivity has been impacted in multiple regions amid new Russian missile attacks on Monday morning, with authorities also implementing emergency shutdowns to relieve the grid Background: https://t.co/S0qJQ7CbNv pic.twitter.com/K1wr5x18Ju — NetBlocks (@netblocks) December 5, 2022 Je pravděpodobné, že v důsledku toho se ukrajinské síly budou snažit pokračovat v zasahování cílů uvnitř Ruska, a to i s ohledem na to, že jejich schopnosti rostou, protože jim USA a země NATO dodávají rakety se stále delším doletem.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Leteckými základnami hluboko v Rusku otřásly exploze, nová vlna náletů zasáhla Ukrajinu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden