Jourová, Musk… a dvojí pohled na demokracii
RSS

Jourová, Musk… a dvojí pohled na demokracii

Kdo ví, z jakých knih a necyklopédií posbírala místopředsedkyně Evropské komise a současně i komisařka této komise pro spravedlnost a rovné příležitosti Věra Jourová své vědomosti o demokracii, ale současný stav těchto jejích vědomostí o daném předmětu je tento: Demokracie je takové uspořádání společnosti, ve které všichni její členové, to je lid, mají na společenské problémy stejný názor – a to názor vládní.
V tomto svém názoru musí být lid podporován a utvrzován pokud možno všemi existujícími médii, a to tak, aby v konečné fázi,  jako vrcholný výkon demokracie vznikl národ jednotného názoru a jednotné vůle, který nebude nahlodáván žádnými názory odlišnými či dokonce protichůdnými. Čili jeden národ, jedna vůle (a snad i jeden vůdce, což je např. v současné ČR předseda vlády), je ve zkratce smysl demokracie, jak si jej představuje Věra Jourová, a vše ostatní je dle ní nedemokratickým mamem a klamem, před nimiž musí demokracie rázně zabouchnout dveře a zamknout je na deset západů.
Že uvedená charakteristika Věry Jourové ani v nejmenším nepřepíná, dokázala naše slavná krajanka v posledních dnech, kdy své, řekl bych ocelové pojetí demokracie, postavila proti nepevné až rasputicové představě o tomtéž nejbohatšího muže současného světa Elona Muska. Ten, jak známo, odkoupil nedávno jednu z největších světových sociálních sítí Twitter (Štěbetání), a při té příležitosti neopatrně utrousil, že snad – a to pro větší objektivitu – bude ochote tlumočit na Twitteru i jiné než současné západní pohledy na světová dění. Což neměl dělat, protože Věra Jourová byla ve střehu a pohotově Muskovi v rozhovoru pro Bloomberg pohrozila následujícím:
Twitter bude potrestán sankcemi, pokud ze své sociální sítě odstraní cenzuru.
Absence cenzury způsobí „šíření ruské propagandy“.
Jourovou zvlášť děsí možnost, že se na sociální síti Twitteru objeví RT a Sputnik.
Nepodceňujte Evropskou komisi, pokud Twitter začne zneužívat zavádějící obsah, pohrozila Muskovi co nejotevřeněji Jourová.
Inu, máme být na co hrdi. I nejbohatší muž planety ve svém prozápadním postoji kolísá, ale naše krajanka zůstává nekompromisní.
Buďme jí za to vděčni. Jsme malý národ, ale máme velké lidi.


Nejčtenější za týden