Rozhovor o blokování „nevhodných“ názorů na sociálních sítích a cenzuře v ČR s Vlastimilem Veselým ze Společnosti pro obranu svobody projevu
RSS

Rozhovor o blokování „nevhodných“ názorů na sociálních sítích a cenzuře v ČR s Vlastimilem Veselým ze Společnosti pro obranu svobody projevu

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s Vlastimilem Veselým
„Je to smutné, že lidé, kteří mají v puse nejvíce demokracie a tolerance, jsou ti největší nálepkovači, kádrováci, kteří vynucují jednotný názor, provládní názor. A každého, kdo se liší, nebo jen klade otázky, rovnou označují za nějakého antisystémového občana, který když nejde s nimi, jde proti nim. To jen přispívá k ohrožení demokracie, ohrožení svobody slova. Je to úplně proti tomu, co ti lidé předstírají, že brání,“ říká spoluzakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Vlastimil Veselý. Spolu s kolegy dlouhodobě sleduje trendy v cenzuře na sociálních sítích, která i u nás probíhá v masovém měřítku. Zorganizovali proti cenzuře na sociálních sítích i petici, která se dočkala veřejného slyšení ve sněmovně.


Česká republika a obecně střední Evropa je na tom podle Veselého se svobodou slova zatím stále lépe než Británie, Německo, USA, ale postupně to přestává platit. „Je to i kvůli tlaku Rakušanova ministerstva na novou legislativu… Doufáme, že tato iniciativa bude zaražena. Kdyby tohle prošlo vládou, tak je to naprosté popření základů demokracie v ČR,“ komentuje nedávno do médií uniknuvší návrh zákona „na omezení šíření dezinformací“ s tím, že máme pořád šanci se probudit a svobodu slova ubránit. „Je to na každém z nás, aby tu kytičku svobody zaléval a nemyslel si, že jen tak sama o sobě vydrží proti tomu náporu progresivistických snah různých aktivistů, motivovaných politicky i penězi z různých grantů, kteří se snaží umlčet hlasy demokracie,“ vyzývá.
Kdo je Ing. Vlastimil Veselý, MBA, Ph.D.
Zakladatel a ředitel Společnosti pro obranu svobody projevu . Podniká a působí jako konzultant v oblasti informačních technologií. K otázkám svobody projevu se začal veřejně poprvé vyjadřovat v letech 2015, 2016 v souvislosti s migrační vlnou. V roce 2021 založil spolu s  Danielem Vávrou a dalšími kolegy Společnost pro obrany svobody projevu (SOSP), která svou činností navázala na dřívější petiční iniciativu Stop cenzuře. Posláním SOSP je podpora svobody slova jako základní podmínky demokracie a obrana proti novým formám cenzury na sociálních sítích, které se stávají hlavními veřejnými fóry občanské diskuse. Zatím asi největším úspěchem SOSP je petice proti omezování svobody slova na sociálních sítích. Podepsalo ji více než 25000 lidí, přijal ji petiční výbor Poslanecké sněmovny a dne 6. prosince se k tématu petice koná ve sněmovně veřejné slyšení.
 



#gap-934673514 {
padding-top: 30px;
}








#image_1790034577 {
width: 100%;
}






#gap-1145741104 {
padding-top: 30px;
}



Informace o sdílení tohoto videa :
Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky . V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.
Link ke stažení videa naleznete zde:
Link ke stažení z úložiště
Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:
Odkaz na video na Odysee





#gap-1194063420 {
padding-top: 30px;
}


Článek Rozhovor o blokování „nevhodných“ názorů na sociálních sítích a cenzuře v ČR s Vlastimilem Veselým ze Společnosti pro obranu svobody projevu se nejdříve objevil na Svědomí národa .


Nejčtenější za týden