Odmítněte centralistickou tyranii, polský premiér říká, že Evropané se musí rozhodnout pro republikánství
RSS

Odmítněte centralistickou tyranii, polský premiér říká, že Evropané se musí rozhodnout pro republikánství

S tím, jak se Evropa pokouší vypořádat se s ohromnými problémy před ní, má na výběr mezi republikánským způsobem a byrokratickým centralismem., řekl během summitu Evropských konzervativců a reformistů (ECR) ve Varšavě polský ministerský předseda Mateusz Morawiecky.
Morawiecki to vidí tak, že Evropa musí učinit „základní rozhodnutí buď o republikánském způsobu, tj. směřování komunity kombinující svobodu a solidaritu,“ nebo se uchýlit k „centralizovanému byrokratickému molochu s tyranií byrokracie.“
Tvrdil, že kontinent v současnosti zažívá „zlom takového druhu, k jakému dochází jednou za desítky let, občas i století,“ když tento okamžik srovnával s Vídeňským kongresem 1815 a s Versailles smlouvou po I. světové válce.
„Dnešní Evropa musí rovněž zodpovědět otázku, zda chce být velkým, důležitým, globálním, transatlantickým hráčem nebo se jen poddat hrám světových velmocí,“ řekl Morawiecki.
Podle polského ministerského předsedy je podmínkou evropské moci a suverenity spolupráce „silných, suverénních zemí“ a jejich odpor k plánům na realizaci „centralistické tyranie.“
„Evropské národní státy nejsou v rozporu s velice úzkou spoluprací založenou na tom, co by mělo být v základech EU – na ekonomické spolupráci a volné konkurenci,“ řekl Morawiecki.
Tuto akci ve Varšavě organizovala skupina Evropští konzervativci a reformisté. Zasedání se přes video-komunikaci účastnila i italská ministerská předsedkyně Giorgia Meloni a vůdce španělské strany Vox Santiago Abascal.
BY TYLER DURDEN
TUESDAY, DEC 06, 2022 – 08:00 AM
Authored by Grzegorz Adamczyk via Remix News,

Touha EU stát se ‚společenstvím dluhů‘, aby platila Ukrajině, Evropu zruinuje, varuje Orbán

Francouzský ministr vnitra Itálii označuje za nepřítele Francie, kvůli hádce o migraci

EU to tlačí k Polexitu
Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/reject-centralist-tyranny-polish-pm-says-europeans-must-choose-republicanism


Nejčtenější za týden