Ale ale, modrý hejtman chce zestátňovat
RSS

Ale ale, modrý hejtman chce zestátňovat

Jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS začal tlačit na vládu, kterou vede jeho spolustraník Petr Fiala, aby zestátnila výrobce energií. Komunisté tleskají, ostatní se asi ale
„Vláda má podle mého dělat všechno pro to, aby se výrobci elektrické energie do budoucna zestátnili. Je to podle mě jediná cesta, protože energetika přestává být tržním faktorem. Energetika nebude dlouhodobě schopná tvářit se, že je úplně volným trhem,“ uvedl v Partii na Primě.Já si teda myslím, že se tak energetika ani netváří. Volným trhem samozřejmě není, protože ji už roky šněrují všemožné směrnice, omezení a nařízení zejména ze strany nejen Evropské unie ale i českého státu. Místo volného trhu totiž panuje Green Deal, takže do energetiky vstupují emisní povolenky a všelijaké emisní normy a omezení na straně jedné, a naopak miliardové dotace i benefity na straně druhé.
Zelené i rádoby zelené (biomasa) zdroje a hlavně jejich majitelé si užívají štědrých dotací (u nás je na špičce ledovce tzv. solární tunel, který nás vyjde na stovky miliard až bilion korun), mají přednostní vstup do sítě atd. Naopak nejen uhelné, ale nepochopitelně i jaderné zdroje čelí tlaku od ekologických aktivistů, ale hlavně politiků, úředníků či třeba bank. Tak trochu svojí (hlavně ruskou) cestou si vedle toho vyšlapává zemní plyn.
Kuba, jakožto bývalý ministr průmyslu a obchodu tohle všechno nepochybně dobře ví. Takže se musíme spíš ptát, co sleduje.
Je to totiž člověk nejen s velmi zajímavou či spíše podezřelou minulostí, ale i současností. Kubu dlouhé roky provází pověst, že „je jen nastrčenou figurkou v rukou takzvaného hlubockého knížete a jednoho z tzv. kmotrů ODS Pavla Dlouhého. Časopis Respekt jej označil za „Dlouhého nejdůležitějšího spojence v ODS“. Sám Kuba ovšem tato tvrzení dlouhodobě odmítá.
V éře Martina Kuby na českobudějovickém magistrátu vznikl také například tzv. losovací systém. Deník Insider před časem přinesl podrobný přehled losovaček v Jihočeském kraji a z něj vyplývá, že v období, kdy Kuba reprezentoval vládnoucí ODS na českobudějovickém magistrátu a krajském úřadě, byl v regionu vytvořen funkční losovací systém, který neprůhledně rozdělil miliardy korun.
V roce 2017 exministr Kuba investoval do baterií pro tzv. hybridní fotovolatické elektrárny a založil firmu OIG Power. Hlavním partnerem se (ne)překvapivě stal polostátní energetický koncern ČEZ, který se stal výhradním prodejcem baterií OIG Power v Česku a na Slovensku. O rok později začala společnost OIG Power dodávat do českých měst dobíječky pro elektromobily, elektrokola a další vozidla na elektrický pohon.
Kuba je tak na energetice velmi silně zainteresován a evidentně ve střetu zájmů. Proto by se na všechny jeho požadavky mělo pohlížet s krajní opatrností.

Zdroj


Nejčtenější za týden