Bílý dům promluvil: „Nepodporujeme“ Ukrajinu k úderu v rámci Ruska
RSS

Bílý dům promluvil: „Nepodporujeme“ Ukrajinu k úderu v rámci Ruska

Vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí v úterý naznačil, že za sérií pravděpodobných útoků dronů, které od pondělí do nočních hodin zasáhly ruské letecké základny, skutečně stojí Ukrajinci. (Foto: Flickr)







Náměstkyně ministra zahraničí pro politické záležitosti Victoria Nulandová sdělila CNN, že ačkoli se „nikdo nepřihlásil k odpovědnosti“ za údery dronů – z nichž přinejmenším jeden zasáhl základnu stovky kilometrů uvnitř ruského území, zůstává, že „cílem byly velmi přesné bombardéry, které Rusové používají k útokům na kritickou infrastrukturu“ , a tehdy řekla, že „ukrajinský lid je neuvěřitelně inovativní; vyrábí své vlastní drony, letecké i námořní, které jsou neuvěřitelně účinné“.



#Russia : The first image of the results of a Ukrainian long-range strike against Dyagilevo Air base near Ryazan shows that a Russian Tu-22M3 strategic bomber received damage, along with a fuel truck. More photos required, but the damage to the bomber appears to be minor. pic.twitter.com/P7Ke2DUFfz — Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) December 5, 2022 Zdůraznila však, že politika USA, které chtějí, aby se Ukrajinci vyhýbali přímým útokům na Rusko, se nezměnila. Na samostatném brífinku ministerstva zahraničí se Bidenova administrativa rovněž snažila distancovat od nestoudných přeshraničních útoků, které údajně měly za následek několik obětí z řad ruských vojáků a pravděpodobné poškození dálkových bombardérů:




USA tajně upravily raketomety pro Ukrajinu, aby ztížily údery na Rusko
#Ukraine / #Russia : Damage to a #Russian Tu-22M3 bomber at #Dyagilevo air base near #Ryazan after a #Ukrainian strike. pic.twitter.com/LqqZhiQ9W1 — ???????????????????????? ???????????? ???????????????????? (@praisethesteph) December 5, 2022 Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že USA „neumožňují“ ani „nepodporují Ukrajinu, aby udeřila za svými hranicemi“ se smrtící pomocí poté, co Rusko obvinilo Ukrajinu z několika nedávných útoků na ruskou vojenskou infrastrukturu.



„Poskytujeme Ukrajině to, co potřebuje použít na svém svrchovaném území, na ukrajinské půdě, aby se postavila ruským agresorům, ruským agresorům, kteří překročili hranice,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price.



Price následně znovu zdůraznil, že USA „neposkytly Ukrajině zbraně, které má použít uvnitř Ruska“.




Třetí ruská letecká základna byla zapálena úderem dronu, válka se rozšiřuje za hranice Ukrajiny
Dodal, že : „Velmi jasně jsme uvedli, že se jedná o obranné dodávky.“



AFU are shelling residential areas of Donetsk again pic.twitter.com/1leDjXUFAq — War Monitor (@WarMonitors) December 6, 2022 V pondělí deník The Wall Street Journal na základě anonymních amerických představitelů uvedl, že Pentagon tajně upravil raketové systémy dlouhého doletu HIMARS tak, aby byl jejich dosah omezen na 50 mil, a to ještě před jejich předáním Kyjevu.



Zdroj: cnn.com
Článek Bílý dům promluvil: „Nepodporujeme“ Ukrajinu k úderu v rámci Ruska se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden