Afrika: Centrální banky usilují o „univerzální přístup“ k CBDC prostřednictvím digitálního ID
RSS

Afrika: Centrální banky usilují o „univerzální přístup“ k CBDC prostřednictvím digitálního ID

Jak již víte, tak Afrika – konkrétně Nigérie – je testovacím polem CBDC. Zatím je digitální měna zaváděna bez větších úspěchů, neboť pouze 0,5% obyvatelstva ji přijalo a pravidelně ji také používá.
Zásadní problém je, že digitální měna zatím není propojena s ID a tedy nemůže být patřičně uplatňována programovatelnost, což je vlastně hlavní účel zavedení digitální měny. A dokud existuje hotovost, bude velmi problematické donutit Afričany CBDC používat. U Evropanů bude mít jistě mnohem větší úspěch – asi jako genové injekce.
Nyní se tedy v Nigérii řeší právě ona propojitelnost s ID a návazná programovatelnost. Ostatně, již nyní je měna naprogramována tak, že denně můžete utratit jen omezenou, předem jasně určenou částku. V následné fázi pak bude přesně dáno, za co smíte tuto měnu utrácet.
Podle nové zprávy Bank for International Settlements (BIS) o digitálních měnách centrálních bank (CBDC) v Africe hledají centrální banky systémy digitálních ID, aby dosáhly univerzálního přístupu k CBDC.
„Univerzální přístup k eNaiře je klíčovým cílem CBN a pro usnadnění přístupu jsou vydávány nové formy digitální identifikace nebankovním subjektům“
Digitální měny centrální banky v Africe, DO listopadu 2022
Digitální identifikace je mechanismus, který Centrální banka Nigérie (CBN) používá k dosažení univerzálního přístupu k měně své centrální banky – eNaira – ve jménu finančního začlenění a podpory pro nebankovní sektor.
Podle zprávy BIS z listopadu 2022 o digitálních měnách centrálních bank v Africe je „univerzální přístup k eNaiře klíčovým cílem CBN a  pro usnadnění přístupu jsou vydávány nové formy digitální identifikace  nebankovním subjektům “.
Zpráva dále říká: „CBDC s podporou  eKYC integrovaný s národními identifikačními systémy by mohl výrazně usnadnit vstup do světa financí .

„Nejslibnějším způsobem, jak poskytovat peníze centrální banky v digitálním věku, je účet CBDC založený na digitálním ID s účastí veřejného sektoru.“
Banka pro mezinárodní platby, výroční ekonomická zpráva, 2021
Centrální banky po celém světě opustily myšlenku úplné anonymity a místo toho upřednostňovaly systémy digitální identity jako jedinečné identifikátory pro integraci lidí do svých programovatelných CBDC.
27. září uspořádala francouzská centrální banka (Banque de France) mezinárodní kulatý stůl, kde centrální bankéři z USA a EU rovněž potvrdili, že digitální dolary a eura, jakmile budou spuštěny, nebudou anonymní.
Totéž platí pro indickou digitální rupii, přičemž Reserve Bank of India v říjnu oznámila, že její CBDC musí být v souladu s předpisy AML (Anti-Money Laundering), s vyloučením skutečně anonymních plateb.
V případě Nigérie  se „CBN rozhodla nepovolit anonymitu ani pro peněženky nižší úrovně,  “ uvádí zpráva BIS.

Zdroj: Banka pro mezinárodní platby
„Neformální sektor, kde se nachází nejvíce pracovních míst na kontinentu, preferuje anonymitu hotovosti. To je překážkou finančního začlenění a nakonec i širokého přijetí CBDC.
Digitální měny centrální banky v Africe, DO listopadu 2022
Na celém africkém kontinentu většina pracovníků preferuje anonymitu hotovosti.
Zpráva BIS z listopadu 2022 vidí anonymitu jako „překážku finančního začlenění a případného širokého přijetí CBDC“.
Zatímco většina lidí pracujících v Africe upřednostňuje anonymitu hotovosti,  regulační pokyny CBN eNaira z října 2021 říkají, že ověřovací číslo banky a/nebo národní identifikační číslo se budou používat jako jedinečné identifikátory pro jednotlivce.
Jakmile jsou však tyto osoby pozitivně identifikovány, jejich kupní síla se přenese na centrální banku, která omezí výši jejich denních výdajů a úspor.
V případě nigerijské CBDC centrální banka dokonce naprogramovala „denní transakční limity“.
„Jednotlivé peněženky eNaira a peněženky obchodníků mají různé limity na denní transakce a množství eNaira, které v nich lze držet.“
Digitální měny centrální banky v Africe, DO listopadu 2022
Podle BIS „  jednotlivé peněženky eNaira a peněženky obchodníků mají různé limity pro denní transakce a množství eNaira, které v nich lze držet, v závislosti na úrovni náležité péče jejich zákazníků  “.
Proč jsou lidé omezeni v tom, kolik peněz mohou denně držet a utratit?
Oficiální zdůvodnění zní: „  Stropy mají zajistit, aby se eNaira používala hlavně pro menší maloobchodní platby a aby byla omezena konkurence mezi eNairou a bankovními vklady.  „
Centrální banky po celém světě se nejen snaží skoncovat s anonymními transakcemi prostřednictvím nějaké formy digitálního ID, ale také chtějí, aby jejich CBDC byly plně programovatelné.
V říjnu zástupce generálního ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) Bo Li zdůraznil programovatelnost CBDC jako prostředku podpory finančního začlenění a uvedl: „  Programováním CBDC lze peníze zacílit přesně na to, jaký druh lidí je může vlastnit a k čemu se dá měna použít  .“ 
Stejně tak v říjnu 2022 Reserve Bank of India oznámila, že prozkoumá programovatelnost své digitální rupie, včetně možnosti nastavit data vypršení platnosti.

Today: "CBDC can allow gov agencies & private sector players to program/allow targeted policy functions (i.e. consumption coupons) By programming #CBDC the money can be precisely targeted for what kind of people can own & what kind of use this money can be utilized" Bo Li, #IMF pic.twitter.com/kcROTxXZau
— Tim Hinchliffe (@TimHinchliffe) October 14, 2022

Rok po svém spuštění v říjnu 2021 používá eNaira pouze 0,5 % Nigerijců.
Zakladatel Financial Underground Nick Giambruno označil experiment eNaira za „masivní selhání“.
„Nigerijci vidí eNaira jako symbol nedůvěry k vládnoucí elitě“ a lidé považují vládu za „nepřátelskou, a proto nemají zájem o nic, co zavede,“ napsal Giambruno parafrází zprávy Bloombergu.
Cointelegraph také uvádí, že „naira od roku 2015 devalvovala asi šestkrát a ekonomové očekávají další 20% pokles hodnoty během příštího roku, protože ekonomiku dále zatížila nekontrolovaná inflace, což podněcuje tlak na CBDC pro mnoho občanů v zemi.“
Tato nekontrolovaná inflace – pokud povede k hyperinflaci – by mohla vést k ukončení existence hotovosti a Nigerijci by byli nuceni přijmout CBDC, neboť za bezcenné papírky by si nic nekoupili.

Ve svém projevu na semináři Mezinárodního měnového fondu (MMF) 19. října 2020 generální ředitel BIS Augustin Carstens uvedl, že CBDC dává centrální bance jak „absolutní kontrolu“ nad používáním CBDC, tak technologii k vynucení této kontroly.
“  Máme tendenci stanovovat ekvivalenci s hotovostí a je v tom obrovský rozdíl  ,“ řekl Carsten v roce 2020.
„Například u hotovosti nevíme, kdo dnes používá 100dolarovou bankovku. Nevíme, kdo dnes používá bankovku v hodnotě 1 000 peso. Klíčovým rozdílem v případě CBDC je to, že centrální banka má absolutní kontrolu nad pravidly a předpisy, kterými se řídí používání tohoto výrazu odpovědnosti centrální banky, a máme také technologii k jeho vynucení  .“
Nakonec by CBDC propojené s digitálním ID mohlo vládám a korporacím umožnit udělovat oprávnění k tomu, co si můžete koupit za své vlastní peníze, včetně dat vypršení platnosti, kdy je můžete utratit.
Jakmile digitální ID a CBDC dosáhnou určité úrovně přijetí širokou veřejností, lze zrušit hotovost, aniž by kolem toho byl sebemenší povyk. Ideální pak je stav, kdy dojde k hyperinflaci a peníze tak ztratí svoji hodnotu, přičemž stávající hotovost bude nepoužitelná
Blogový příspěvek WEF Agenda ze září 2017 nazval „  postupné zastarávání fiat měny  “ jako „  charakteristiku dobře navrženého CBDC  “.

Zdroj: Světové ekonomické fórum
Programování přístupu lidí k produktům, službám a informacím pomocí CBDC a digitálních ID pokládá základ pro systém hodnocení sociálního kreditu, jaký se testoval v Číně, ale i v mnoha evropských zemích, kde se zatím systém sociálních kreditů využívá k měření uhlíkové stopy.
Je to kontrolní systém, který lze použít k manipulaci, nátlaku nebo jiné pobídce k lidskému chování ke změně chování a zároveň k odstranění individuálního jednání, autonomie a anonymity.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Afrika: Centrální banky usilují o „univerzální přístup“ k CBDC prostřednictvím digitálního ID se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden