Katarské pokrytectví číslo dvě – tentokrát v režii fotbalistů Německa
RSS

Katarské pokrytectví číslo dvě – tentokrát v režii fotbalistů Německa

Fotbalová reprezentace Německa patří na letošním MS v Kataru k týmům, jejichž vystoupení se bude ještě dlouho rozebírat.


Fotbalová reprezentace Německa patří na letošním MS v Kataru k týmům, jejichž vystoupení se bude ještě dlouho rozebírat. Jednak se nečekaně loučili se šampionátem již po základní skupině, a navíc jim byla v médiích věnována pozornost i díky tomu, že patřili k těm týmům, kteří chtěli aktivním způsobem podpořit práva LGBT komunit v zemi, kde za propagaci homosexuality hrozí až tříleté vězení.
Němci totiž patřili k sedmi evropským reprezentacím, které chtěly podpořit LGBT komunity tím, že si jejich kapitáni před každým zápasem na šampionátu navlečou na rukáv duhovou pásku. Když však mezinárodní fotbalová asociace FIFA rozhodla, že každému kapitánovi, který tak učiní, bude ihned udělena žlutá karta a celý tým bude finančně potrestaný, všech sedm mužstev od svého záměru ustoupilo, za což se na ně snesla kritika části novinářů i fanoušků.
Německý reprezentační trenér Hansi Flick to následně okomentoval slovy: „Je ostuda, že člověk nesmí hájit lidská práva,“ a jeho svěřenci nakonec zvolili aspoň menší formu protestu, když si před prvním zápasem proti Japonsku při společném focení zakryli ústa (viz odkaz  zde ). Tohle gesto však německé reprezentaci nějak zvlášť velký aplaus nepřineslo a po zápase se mnohem víc řešilo to, že Neuer a spol. nečekaně podlehli japonskému soupeři v poměru 1:2.
Jak navíc s čtrnáctidenním odstupem zjistila některá média, protest německého týmu nebyl zdaleka tak spontánní, jak ho někteří lidé kolem něho líčili. Dle toho, co se píše v dnešním článku  zde  na iDnes, celou akci řídili dva fotbalisté, brankář Manuel Neuer a záložník Leon Goretzka, zatímco zbytek kabiny nebyl dle zjištění některých německých novinářů o smysluplnosti protestu zdaleka tak přesvědčený. Veřejnoprávní televizní stanice ARD a deník Die Welt navíc zaregistrovaly, že na celou akci dohlížela z hlediště německá ministryně vnitra Nancy Faeserová, která měla na svém rukávu aktivistickou pásku s nápisem „One Love“.
Pokud je realita skutečně taková, že šlo o iniciativu dvou hráčů, navíc podporovanou vlivnou německou političkou, tak mi přijde pokrytecké, pokud je podpora LGBT komunity vydávána za spontánní gesto celého německého reprezentačního týmu. Pokrytectví navíc vidím i v tom, když hlavními iniciátory akce jsou zrovna Neuer a Goretzka, jelikož jde o dlouholeté hráče Bayernu Mnichov. Tedy klubu, jehož sponzorem jsou katarské aerolinie Qatar Airways…
Co se týká úvah, že Němci před zápasem s Japonskem měli více v hlavách lidskoprávní protest než samotný zápas, ty jsou samozřejmě na bázi spekulací. Byť pro jejich podporu nahrává například to, že jeden ze dvou hlavních iniciátorů protestu, Manuel Neuer, ač možná nejlepší brankář německé fotbalové historie, v zápase proti Japonsku úplně nejlepší výkon nepodal. Zrovna tak se spekuluje o tom, že německému vyřazení „pomohli“ Španělé, když závěrečný zápas základní skupiny schválně prohráli, aby v osmifinále místo proti Chorvatsku hráli s Marokem. Pokud to tak skutečně bylo, tak je dobře, že se jim tohle taktizování nevyplatilo a ve včerejším osmifinále nečekaně s podceňovaným Marokem vypadli.


Josef Nožička

  The post Katarské pokrytectví číslo dvě – tentokrát v režii fotbalistů Německa first appeared on .


Nejčtenější za týden