V důsledku sankcí trpí západní zbrojařské společnosti nedostatkem materiálu pro výrobu zbraní
RSS

V důsledku sankcí trpí západní zbrojařské společnosti nedostatkem materiálu pro výrobu zbraní

Protievropské sankce se dosud dotýkaly zejména energetické oblasti, Evropa se dobrovolně připravila o levný plyn či o značnou část dodávek ropy. Ale sankce se týkají i mnoha produktů, které jsou zásadní pro další výrobu.
V poslední době například padlo mnoho evropských továren na hnojiva. Jednak kvůli předraženému plynu, ale také kvůli nedostatku některých nutných komponentů. Podobný nedostatek se začíná objevovat i v dalších oblastech, ovšem velmi bizarně vyznívá ve zbrojním průmyslu.
Aby tedy mohly západní země vyrábět zbraně, které mají na Ukrajině zabíjet Rusy, potřebují k tomu komponenty z Ruska, k nimž si tyto země sankcemi samy zamezily přístup.
Stockholmský institut pro mírový výzkum SIPRI nyní zveřejnil nejnovější údaje o tržbách stovky největších zbrojních společností. V roce 2021 si zbrojaři mohli užít vynikající finanční rok, neboť mírně zvýšili své tržby na 592 miliard eur. Hlavním problémem jsou však úzká místa v dodavatelských řetězcích kvůli sankcím.
V tomto ohledu se v dohledné době nic nezmění k lepšímu, protože Rusko je také nejdůležitějším dodavatelem surovin pro západní zbrojní společnosti.
Je to dvojnásob trapné, protože západní země ve skutečnosti chtěly svou sankční politikou Rusku způsobit maximální škody, ale zatím je zdaleka nejvíc poškozena Evropa.
Tento cíl se tedy očividně splnit nepodařilo, Evropa se tak jen „střelila do vlastního kolene.“ A co víc, v důsledku stupňující se podpory Ukrajiny se v posledních měsících dramaticky vyprázdnilo mnoho západních zbrojních arzenálů.
Zejména s ohledem na pokračující podporu Ukrajiny ze strany většiny evropských vlád by západní dodavatelé zbraní měli vyrábět v plné rychlosti, aby znovu zaplnili mezery. Ale nic z toho nebude, protože mnoho nejdůležitějších surovin pochází z Ruska.
„Pokud budou problémy s dodavatelským řetězcem přetrvávat, může některým z nejdůležitějších výrobců zbraní trvat roky, než uspokojí poptávku vytvořenou válkou na Ukrajině,“ vysvětlil výzkumník SIPRI Diego Lopes da Silva.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek V důsledku sankcí trpí západní zbrojařské společnosti nedostatkem materiálu pro výrobu zbraní se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden