EU chce totální dohled nad veškerou soukromou komunikací na internetu
RSS

EU chce totální dohled nad veškerou soukromou komunikací na internetu

Možná jste již slyšeli, že EU plánuje dohlížet nejen na to, co se vyjadřuje veřejně – tedy články, diskuze pod nimi, sociální sítě a komentáře na nich, ale také na to, co si lidé píší zcela soukromě . To vše samozřejmě pod záminkou boje proti pedofilii. Eurofašisté mají ostatně vždy na vše nějakou výmluvu. Ve skutečnosti jim pedofilie nikterak nevadí, naopak, důkazů, že ji podporují, je již dostatek, ale to by bylo na jiný článek. Fašistická EU však potřebuje každý krok k budoucí globální diktatuře nějak omluvit.
K čemu asi ve skutečnosti toto sledování vaší komunikace poslouží, je snad celkem jasné. Půjde o podklad pro stanovení budoucích sociálních kreditů. Pokud se tedy elektronicky bavíte o zcela nevinných věcech – o rodinných problémech, počasí, čemkoli apolitickém – nebudete v tomto směru nijak poznamenáni. Pokud však vyjadřujete nepohodlné názory či se dokonce podílíte na rozesílání antisystémových řetězových e-mailů, pak upadnete v nemilost a váš sociální kredit bude od samého začátku špatný.
O co vlastně přesně půjde a co na nový totalitní zákon říkají odborníci?
Návrh zákona  o kontrole chatu, který minulý týden předložila Evropská komise, umožňuje úřadům  získat vhled do soukromé komunikace, o jakém si i Stasi v NDR mohla nechat jen zdát. To, co oficiálně přichází pod záminkou usnadnění odhalování „dětského pornografického materiálu“, je ve skutečnosti bránou k digitální totální kontrole.
Podle legislativních plánů EU budou kurýrní služby, jako jsou WhatsApp, Signal, Threema nebo Apple iMessage , od nynějška  nuceny umělou inteligencí   vyhledávat fotografie a videa zneužívání dětí ve zprávách svých uživatelů  a hlásit je orgánům činným v trestním řízení. Za tímto účelem má být při policejním orgánu EU v Haagu zřízena nová ústřední kancelář EU.
Technicky – a to je zde podstatné – je však nezbytný základní přístup ke všem chatům uvedených služeb . A to může být také rozšířeno, alespoň  teoreticky, na veškerý další obsah  v něm.  Evropská komise   tvrdí, že předpisy pro odhalování zneužitého materiálu jsou na jedné straně časově omezené  a na druhé straně se zaměřují pouze na určitý typ obsahu v konkrétní službě. Plány však od počátku vyvolaly ostrou kritiku obhájců soukromí, kteří varovali před značným nebezpečím zneužití takového systému, jakmile bude instalován.
Kromě svého (údajně)   jediného účelu, kterým je ochrana dětí před zneužíváním, otevírá EU také možnost bezprecedentního sledování : poskytovatelé hostingových nebo interpersonálních komunikačních služeb by nejprve museli provést vlastní posouzení rizik, která jejich výrobky představují pro  šíření vyobrazení pohlavního zneužívání dětí  a poté předložit EU již přijatá ochranná opatření. Pokud jsou podle názoru orgánů nedostatečné, mohou být poskytovatelé povinni odstranit zneužívající materiál nebo zablokovat přístup k němu ve všech členských státech.
Poskytovatelé přístupu mohou být nuceni blokovat adresy URL, které odkazují na odpovídající obrázky nebo videa, které nemohou sami odstranit. Nedodržení by mohlo mít za následek pokuty  až do výše šesti procent celosvětových ročních tržeb. V  březnu   39 organizací EU pro občanská práva  vyjádřilo obavy, že plánovaný zákon učiní  z EU „světového lídra v masovém sledování   celých populací“.   Interní zpráva  Výboru EU pro kontrolu regulace zpochybnila, zda je kontrola chatu slučitelná se stávajícími právními předpisy EU proti hromadnému sledování.
Chaos Computer Club  (CCC) také předem vyjádřil  ostrou kritiku zákona : Kontrola chatu by byla útokem na veškerou důvěrnou komunikaci, protože veškerý komunikační obsah by musel být zkoumán přímo na našich zařízeních a odkloněn v případě podezření. Navíc se jedná o pomýlené sledovací opatření, protože pachatelé již používají jiné kanály k distribuci svého materiálu.
Zákon by tedy stejně minul svůj cíl. „ Takový netransparentní systém může být a bude po svém zavedení snadno rozšířen . Již nyní lze předpokládat, že odvětví vykořisťovatelských práv  se bude o systém zajímat stejně intenzivně jako antidemokratické vlády. O to děsivější je nevinnost, s níž má být nyní zaveden,“ uvedla CCC.
Komisařka EU pro vnitřní věci   Ylva Johanssonová tyto obavy stručně smetla ze stolu  – a jednoduše zopakovala  oficiální postoj EU: Návrh není o přečtení sdělení, ale o  vystopování velmi specifického nezákonného obsahu.  To by mohlo fungovat jako použití magnetu k hledání jehly v kupce sena:  „ Uvidí pouze jehlu, ne seno.“
Odborníci to však vidí úplně jinak.  Americký profesor kryptografie Matthew Green označil návrh za nejsofistikovanější nástroj hromadného sledování,   který byl kdy nasazen mimo Čínu nebo SSSR.
A Markus Reuter z  portálu „Netzpolitik“  řekl MDR, že návrh EU je stále poněkud zatemněný a vynechává otázku, která technologie by měla být použita. V tomto ohledu existují pravděpodobně dvě varianty: prolomit šifrování nebo hledat přímo na koncových zařízeních zákazníků. Bez zničení soukromí komunikace však nebude možný žádný technický přístup.
Navíc podle Reutera  bude vše automatizováno, což bude velmi chybné . Lze očekávat mnoho nepravdivých zpráv: Umělá inteligence není tak chytrá, jak by se dalo očekávat. K tomu by bylo nutné  zaznamenat a ověřit mnohem více soukromých údajů: Kdo komu co posílá? Věk musí být ověřen a také identifikován ten, kdo komunikuje. Pokud bude EU postupovat tímto způsobem, vytvoří struktury, ve kterých  již nebude možná bezpečná soukromá komunikace .  To by byl konec soukromí v komunikaci messengeru,“  uzavírá.
Dokonce i Asociace pro ochranu  dětí  popsala plány na skenování  soukromých zpráv jako „ani přiměřené, ani účelné“, protože  většina obsahu o zneužívání dětí je sdílena prostřednictvím platforem a fór.  Asociace německých novinářů hovořila o  největším evropském sledování dat všech dob a obává se masivního zásahu do svobody tisku a svobody projevu.  Novinář  Friedhelm Greis popsal plány EU jako totalitní zneužití technologií.  Ani v Rusku nebo Číně neexistuje kontrola chatu. Mnoho politiků také vyjádřilo značné znepokojení nad plánovanými zásahy do soukromí občanů.
K uvedenému jen dodávám, že podle všeho má jít skutečně o zavedení systému sociálních kreditů – jedna ze součástí má být i posouzení vaší činnosti na internetu – sledování občanů, zda nenavštěvují závadné weby. Sociální kredity mají sestávat z vašeho komplexního chování, nestačí tedy jen sledování toho, co nakupujete (resp. jíte) a kde se pohybujete, případně jakým dopravním prostředkem.
Tedy zatímco testy systému sociálních kreditů, které nyní probíhají například v Itálii , Německu , Holandsku nebo Rakousku jsou zaměřeny na vaše „eko-chování“ (zanechávání uhlíkové stopy), pak právě tento typ šmírování vaší komunikace a chování na internetu poskytne informace o vašich názorech.
Navíc, jistým typem systému sociálních kreditů jsou i tzv. „covid pasy,“ jejichž pokračování na další více než rok nedávno v EP schválili – a to i přes  velký odpor občanů (do EU napsaly statisíce Evropanů, protestujících proti jejich prodlužování). Nepočítám proto s tím, že by i přes stávající odpor značné části veřejnosti totalitní EU od svých šmírovacích záměrů upustila….
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden