Američtí vojáci údajně odvezli z okupovaných oblastí Sýrie 70 tankerů ropy
RSS

Američtí vojáci údajně odvezli z okupovaných oblastí Sýrie 70 tankerů ropy

USA prakticky neustále okupují nějaké země, zpravidla pod zástěrkou „humanitárních cílů“. Skutečné cíle však zpravidla nijak bohulibé nejsou. Okupace často vede i k drancování nerostného bohatství či jiných zdrojů dané země. Není jistě žádná náhoda, že se například za 20letého období okupace Afghánistánu nebývale zvýšila  pěstební plocha opiového máku.
Americké síly v posledních měsících propašovaly ze Sýrie stovky ropných tankerů. Zemi okupují USA a Turecko již roky – to vše za nezájmu Západu.
Americké okupační síly pokračují v drancování syrské ropy ze severní oblasti Al-Jazeera v syrské gubernii Hasakah. Naposledy se jednalo o americký vojenský konvoj převážející asi 70 ropných tankerů, které údajně 14. května zamířily do Iráku přes nelegální hraniční přechod Al-Waleed.
Podle místních zdrojů v oblasti Al-Yarubiyah byl konvoj doprovázen dalšími 15 nákladními vozidly s vojenským vybavením a šesti obrněnými vozidly.
O den dříve bylo ze Sýrie údajně odvezeno 46 amerických vozidel přes stejný hraniční přechod.
Američtí vojáci a jejich nikým nevolení zástupci v severní Sýrii – Syrské demokratické síly (SDF) – kontrolují většinu ropných polí v Hasakah a Deir Ezzor a pravidelně pašují syrskou ropu ze země, aby ji prodávali do zahraničí.
Za poslední rok a půl byly hlášeny desítky podobných amerických konvojů. 18. prosince 2021 bylo přes stejný nelegální přechod do severního Iráku propašováno téměř sto ropných tankerů.
V srpnu 2020 podepsala americká společnost Delta Crescent Energy dohodu s ozbrojenými skupinami o rozvoji ropných vrtů a rafinérie na územích okupovaných USA.
Damašek na tento krok reagoval rozzlobeně a obvinil USA ze zapojení do „státního pirátství“.
10. ledna syrská média oznámila, že američtí okupanti a jedna z jejích různých ozbrojených skupin, postavili rafinérii pro zpracování ukradené ropy ve městě Rmelan v oblasti Hasakah.
Podle zprávy má kapacitu 3 000 barelů ropy denně. Rafinérie byla zřízena, aby zintenzivnila americké drancování syrské ropy.
USA již propašovaly desítky tisíc barelů syrské ropy do Iráku…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden