Už to přichází: Digitální identifikace s rozpoznáváním obličeje
RSS

Už to přichází: Digitální identifikace s rozpoznáváním obličeje

V Norsku přichází nový systém digitálního ID s rozpoznáváním otisků prstů a obličeje, protože se postupně ukončuje používání BankID v mobilních telefonech. (Foto: Pixabay)







Vzpomínáte, jak se tomu říkalo konspirační teorie? V Norsku budou moci lidé pomocí mobilního telefonu naskenovat svůj obličej nebo otisky prstů a získat tak přístup ke svému digitálnímu průkazu totožnosti.



Představte si, že jdete na internet a chcete si něco koupit pomocí své karty. Před dokončením nákupu pak naskenujete svůj obličej, abyste si ověřili svou digitální identitu. To není sci-fi. V Norsku se to stává realitou…



V Norsku mnoho lidí používá něco, co se nazývá BankID.



Ve skutečnosti je k tomu, abyste mohli žít v moderním životě, téměř nutné ji mít. Jedná se o digitální identifikační systém, který se v Norsku používá.



Pokud například chcete nakupovat online pomocí karty nebo se přihlásit do své online banky, musíte se ověřit pomocí svého digitálního ID. Používá se však i k mnoha dalším věcem.



Digitální ID můžete v Norsku použít například k rezervaci návštěvy lékaře na vládních zdravotnických webových stránkách (na těchto stránkách si můžete prohlédnout například záznamy o očkování). Digitální ID můžete použít, pokud chcete digitálně odeslat daňové přiznání. Nebo jste snad prodali své auto? Pak se můžete přihlásit pomocí svého digitálního ID na vládní webové stránky a zaregistrovat ho jako prodané.



Pokud v Norsku dostanete pokutu za překročení rychlosti, policie vám ji může poslat digitálně a vy se přihlásíte pomocí svého digitálního ID, abyste ji viděli a zaplatili.



Jednoduše řečeno, digitální ID je v Norsku velmi rozšířené.



Snímek obrazovky, jak vypadá systém BankID v Norsku při použití prohlížeče. Nejprve musí člověk zadat své rodné číslo, aby mohl začít ověřovat svou totožnost. A nyní bylo oznámeno, že v budoucnu změní způsob, jakým mohou lidé přistupovat ke svému digitálnímu ID.



V současné době mohou lidé využívat systém BankID na svém telefonu nebo pomocí malého speciálního zařízení, které jim poskytne kód, jenž pak slouží k přihlášení.



Nebo mohou lidé používat systém BankID v mobilním telefonu, kde je pak vázán na SIM kartu a lidé dostanou textovou zprávu, která slouží k přihlášení.



Systém na mobilním telefonu se však postupně ruší a místo něj se budou používat aplikace, které k přihlášení pomocí digitálního ID (bude se používat i heslo) využívají biometrické údaje, jako je rozpoznávání obličeje a otisků prstů.



„Při podepisování smluv nebo v jiných situacích, které vyžadují dodatečné zabezpečení, budete muset i nadále používat osobní heslo,“ říká Jan Bjerved ze společnosti BankId BankAxept



Nový systém je podle nich pohodlnější než starý, přihlášení pomocí digitálního ID trvá méně než 10 sekund, zatímco u starého systému to bylo přibližně 30 sekund.



Norská státní média uvádějí , že ke změně dojde pravděpodobně někdy v roce 2023.



Nyní se tedy blížíme k tomu, že nejenže budeme mít digitální ID, ale lidé k němu budou používat i svůj obličej nebo otisky prstů.



V sousedním Švédsku již asi 6 000 lidí postoupilo o krok dále a nechalo si implantovat mikročipy, které budou používat k bezhotovostním platbám. Určitě si o tom přečtěte můj článek zde!



Ocitnete se u samoobslužné pokladny a právě dokončujete cestu do obchodu s potravinami. Když naskenujete poslední kus falešného sójového masa, přistoupíte k placení. Místo toho, abyste si vzali peněženku, jednoduše podržíte ruku nad přístrojem a s pípnutím jste hotovi…



Zrovna nedávno jsme se dozvěděli, že Francie oznámila, že bude mít digitální občanský průkaz. Norsko a Švédsko mají digitální občanské průkazy již řadu let, ale nyní se zdá, že přichází další krok.



Bezhotovostní společnost se prosazuje stále více, protože v bezhotovostní společnosti je pro vládu mnohem snazší kontrolovat vše, co lidé dělají. Jak to bude vypadat za deset let? Možná budou existovat uhlíkové limity pro výdaje lidí?



Nebudu si skenovat obličej ani otisky prstů a budu spokojený!



Peter Imanuelsen
Článek Už to přichází: Digitální identifikace s rozpoznáváním obličeje se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden