Znamená opoždění „ledových mužů“ projev globálního oteplení?
RSS

Znamená opoždění „ledových mužů“ projev globálního oteplení?


Letos „Ledoví muži“ přišli o týden později. Děje se něco špatného s klimatem?



Ledoví muži
Mechanismus vzniku „ledových mužů“ je takový, že při jarním tání v Arktidě se uvolňuje množství ledu, a ten je hnán mořskými proudy jižním směrem. Protože Coriolisova síla, vyvolávaná rotací Země, vyvolává proudění přízemní vrstvy vzduchu ze západu na východ, ženou se masy vzduchu přes povrch oceánu, jednak pokrytý ledovými krami, jednak i s hladinou o teplotě pod bodem mrazu (mořská voda je tekutá do -1,9 stupňů Celsia). Přitom se ochlazují a sytí vodní párou. Nad Evropu pak přicházejí masy studeného a vlhkého vzduchu, které vyvolají po počátečních květnových teplých dnech výrazné ochlazení. Je to zpravidla, alespoň ve střední Evropě, poslední chladná epizoda počasí, za níž může dojít ke zmrznutí květů ovocných stromů nebo plodin tropického původu (jako jsou např. okurky a rajčata).
Tato epizoda je dosti pravidelná, jak co do charakteristického snížení teploty, tak i co do umístění v kalendáři. Nicméně prakticky všechny podobné klimatické jevy, ať už spojené s oteplením nebo ochlazením, mají určité rozmezí, v jehož rámci mohou nastat (pokud vůbec nastanou).
Toto platí pochopitelně i pro „ledové muže“ a jejich uspíšení (pak jsou zpravidla ničivější pro teplomilné rostliny) nebo opoždění (pak zpravidla teplota na většině našeho území při nich neklesne pod nulu) je možné a při dlouhodobém sledování teplot a dalších faktorů počasí prokazatelné.
Znamená opoždění „ledových mužů“ projev globálního oteplení?
Je třeba na tuto explicitní otázku dát stejně explicitní odpověď: Opoždění „ledových mužů“ znamená, že led a chladná voda se do zeměpisných šířek, z nichž to fouká z Atlantiku na Evropu, dostaly později než je to normální. Znamená to, že později došlo k tání a rozpadu arktického mořského ledu a uvolňování ledovců z břehů Grónska.
Uvedený jev spíše souvisí s tím, co je v posledních letech pozorováno jak na místě, tak i na družicových snímcích: Arktická ledová čepička Země se zvětšuje a zesiluje, čili procesy namrzání (a vzniku ledu ze srážek), v posledních letech naopak převažují nad procesy tání a destrukce ledových polí.
Opoždění „ledových mužů“ tedy explicitně žádné „globální oteplování“ nesignalizuje, spíš jeho opak.
Můžeme si rovněž vzpomenout na epizody silných větrů v březnu a dubnu, vznikajících cirkulárním prouděním v nižších zeměpisných šířkách okolo polárních oblastí. Tento jev do jisté míry také posunuje tání arktického ledu na pozdější období, protože překáží příchodu teplejšího vzduchu do Arktidy. Mimochodem, pokud by tento jev probíhal pravidelně po dobu několika let, a to v oblasti jak severního, tak i jižního pólu, došlo by ke zvětšování polárních čepiček, nárůstu odrazovosti Země jako celku pro sluneční paprsky (přinášející na Zemi teplo) a při „zacyklení“ tohoto jevu by mohla začít další doba ledová. Ta má podle některých odborníků na klima už zpoždění.
Přestože nelze pochybovat o tom, že „bojovníci za klima“ budou vydávat úzkostné skřeky, opoždění nástupu „ledových mužů“ ve skutečnosti neznamená žádné potvrzení „šíleně nebezpečného antropogenního globálního oteplení“, ale jedná o jev buď zcela bezvýznamný, nebo dokonce o první předzvěst nástupu zcela neantropogenní doby ledové.





PERGILL

The post Znamená opoždění „ledových mužů“ projev globálního oteplení? first appeared on .


Nejčtenější za týden