Novinář se dozvěděl, že CIA byla přímo zapojena do atentátu na JFK
RSS

Novinář se dozvěděl, že CIA byla přímo zapojena do atentátu na JFK

Spekulace o okolnostech a motivech atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho z roku 1963, které se v době, kdy k tragédii došlo, rozmohly, nikdy neustaly. (Foto: Flickr)







Ačkoli bylo brzy po atentátu prohlášeno, že Kennedyho vrah pracoval sám, jeden ze zasvěcených moderátorovi Fox News Tuckerovi Carlsonovi tvrdil, že do atentátu na JFK byla přímo zapojena Ústřední zpravodajská služba (CIA).



Carlson poznamenal, že otázky ohledně atentátu na Kennedyho kolují už od doby, kdy k němu došlo, jednoduše proto, že spousta detailů neseděla nebo se zdála být příliš náhodná a CIA odmítala zveřejnit svou dokumentaci o vraždě.



Rok po předčasné smrti JFK vydal prezident Lyndon B. Johnson zprávu, v níž prohlásil, že Kennedyho vrah Lee Harvey Oswald i Oswaldův vrah Jack Ruby jednali na vlastní pěst. Zhruba o 50 let později CIA přiznala, že zatajila důkazy – ale proč, to je dodnes veřejně neznámé. Carlson uvedl, že termín „konspirační teorie“ byl poprvé zaveden do běžného amerického slovníku médii po atentátu na JFK kvůli mnoha fámám a podezřením, které se kolem něj šířily. Tehdy – a samozřejmě i dnes – se tento výraz používal k označení všeho, co bylo v rozporu s vládním prohlášením – jak věrohodných otázek, tak i naprostých bláznivin – jako čirý nesmysl.



Carlson uvedl jednu potenciálně podezřelou okolnost: psychiatr Louis Jolyon West v dubnu 1964 po návštěvě Rubyho ve vězení prohlásil, že Jack Ruby je nepříčetný. West napsal, že Ruby potřebuje psychiatrickou hospitalizaci, přestože nikdo, kdo se s Rubym předtím setkal, ho jako nepříčetného nediagnostikoval. West byl v té době smluvním psychiatrem a odborníkem na ovládání mysli pracujícím pro CIA. Podílel se na programu CIA MK Ultra, v jehož rámci byly některým Američanům podávány silné psychiatrické léky, aniž by o tom věděli. Americká média nikdy nezkoumala, proč Rubyho diagnostikoval psychiatr CIA, který se specializoval na neinformovanou kontrolu mysli. Důvody Westova výběru proto zůstávají pro historii ztraceny.



V roce 1976 Sněmovna reprezentantů USA obnovila vyšetřování atentátu na Kennedyho speciální dvoustrannou komisí a dospěla k závěru, že JFK byl „téměř jistě zavražděn v důsledku spiknutí“. O čí spiknutí však nebylo rozhodnuto? Carlson odvážně označil CIA za „zjevného podezřelého“. Vysvětlil své úvahy: „Proč by jinak agentura před vyšetřovateli zatajovala zásadní důkazy?“ V roce 1992 existoval kongresový zákon, který nařizoval zveřejnění veškeré dokumentace související s atentátem na JFK do roku 2017, což se nakonec nestalo. Bývalý ředitel CIA Mike Pompeo přesvědčil tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, aby všechny dokumenty nezveřejnil, přestože všichni zúčastnění jsou po smrti. Důvod není znám a Pompeo odmítl vystoupit v Carlsonově pořadu.



Bidenova administrativa dnes zveřejnila tisíce stran dosud tajných vládních dokumentů týkajících se atentátu na JFK. Není jasné, kolik z nich zůstává tajných.



Carlson se však domnívá, že ví, proč nebyly spisy JFK zveřejněny v roce 2017. Řekl, že mluvil s někým, kdo má přístup k dosud tajné Kennedyho dokumentaci a zná ji, a zeptal se: „Měla CIA prsty ve vraždě (prezidenta) Johna F. Kennedyho?“. Podle Carlsona zasvěcenec odpověděl: „Odpověď zní ano. Domnívám se, že do toho byli zapleteni. Je to úplně jiná země, než jsme si mysleli. Všechno je to falešné.“ Carlson připustil, že tato odpověď byla „zarážející“, ale trval na tom, že nejmenovaný zdroj není žádný „konspirační teoretik … je to někdo, kdo má přímé znalosti o těchto informacích“.



Carlson vyzval diváky, aby bez ohledu na své pocity ohledně atentátu na JFK a jeho vlastní nové zprávy zvážili důsledky toho, co jeho zdroj řekl. Na základě toho, co Carlsonův zdroj uvedl, existují uvnitř americké vlády síly zcela mimo kontrolu voličů (což je ve skutečnosti pravda, už jen proto, že Amerika má tolik nevolených byrokratů). Carlson vysvětlil své chápání situace: „Tyto síly mohou ovlivnit výsledky voleb. Mohou dokonce skrývat svou spoluúčast na vraždě amerického prezidenta. Jinými slovy, mohou si dělat v podstatě cokoli, co chtějí. Představují vládu ve vládě.“ Což je dost výbušné obvinění. Carlson poznamenal, že Američané už své vládě nedůvěřují, ale dodal, že vláda je možná ještě méně důvěryhodná, než se veřejně zdá.



Situace, kterou Carlson popsal, je skutečně děsivá. Bohužel dokud nebude zveřejněna veškerá dokumentace CIA o Kennedyho vraždě, nemůže americká veřejnost sama posoudit, zda zasvěcenec v Carlsonově pořadu mluvil pravdu, nebo ne.



Zdroj: pjmedia.com
Článek Novinář se dozvěděl, že CIA byla přímo zapojena do atentátu na JFK se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden