Mezi evakuovanými z Azovstalu byl i americký admirál
RSS

Mezi evakuovanými z Azovstalu byl i americký admirál

Po nějaké době vyjednávání nakonec došlo přesně k tomu, co se od samého začátku očekávalo – zbývající osazenstvo továrny se vzdalo Rusům. Mezi těmi, kdo ovšem vyšli ven, nebyli jen nácci z batalionu Azov či ukrajinští vojáci, ale v řadách vzdávajících se byli i zahraniční žoldáci. A zřejmě nešlo jen o nějaké řadové bezvýznamné dobrodruhy, kteří si vyrazili na Ukrajinu jen tak zastřílet…
Hnízdo odporu v azovských ocelárnách, které se skládalo hlavně z azovských vojsk a zahraničních žoldnéřů, o které se bojovalo týdny, bylo nyní dobyto ruskými a DLR vojsky. Jak již sdělili jiní bojovníci, kteří byli předem propašováni z továrny, mezi těmi, kteří v továrně zůstali, bylo mnoho zahraničních vojenských poradců a žoldáků.
Ukrajinský prezident Zelenskyj v úterý ve videoprojevu potvrdil kapitulaci ukrajinské armády v ocelárně Azov v Mariupolu, aniž by použil slovo kapitulace.
Podle velitele azovské ocelárny Denise Prokopenka jsou k dispozici následující údaje a prohlášení:
20 těžce zraněných, 31 relativně zdravých se vzdalo v Azovstalu.
Jedna z odbojových skupin kapitulovala a odtrhla se od hlavní skupiny.
Vzdali se pod zárukou svého života.
Nikdo jim neslíbil výměnu.
To potvrdily i zprávy ukrajinské tiskové agentury  Ukrinform .
Snímek dronové kamery komplexu Azovstalu z 15.5.2022

Nyní se  mezi  zbývajícím osazenstvem továrny objevil  vyznamenaný 4hvězdičkový generál amerického námořnictva.
Navzdory mnoha týdnům intervencí vysoce postavených i méně vlivných evropských politiků, kteří měli zaručit volný odchod těm, kteří byli obklíčeni v Azovstalu, se ruské vedení do tohoto „obchodu“ nezapojilo. Zřejmě s vědomím vysoce postavených „západních vojáků“, kteří byli uvnitř.
Nyní mají být zajatí bojovníci převezeni do města Novoazovsk, kontrolovaného jednotkami DLR (Doněcká lidová republika), na východní Ukrajině, kde se jim dostane lékařské péče. Mezi nimi, jak je vidět na nahrávkách „evakuovaných“, je i admirál Eric Thor Olson.
Podle ukrajinské strany bylo od pondělí „evakuováno“ 53 vážně zraněných lidí z ocelárny Azovstal do  Novoazovsku ovládaném Doněckou lidovou republikou (DLR). Dalších 211 ukrajinských bojovníků bylo převezeno do Jelenovky v DLR přes humanitární koridor, uvedla agentura.
Olson se narodil 24. ledna 1952 v Tacoma Washington a byl mimo jiné velitelem USN, instruktorem Navy Seal a držitelem ‚Stříbrné hvězdy‘.  Sloužil v letech 1973 až 2011, naposledy v hodnosti 4hvězdičkového admirála.
V roce 1993 mu byla udělena „Stříbrná hvězda“ v „Bitvě o Mogadišu“. Olson byl velitelem speciálních operací USA, tzv. Warfare Development Group. Už jen název prozrazuje mnohé o záměrech jeho „zaměstnavatele“.
Abychom jmenovali jen několik z jeho dalších ocenění za jeho „statečnou oddanost politice své země“, tak je držitelem medaile za vynikající službu v oblasti obrany, medaile za vynikající službu námořnictva, stříbrné hvězdy, bronzové hvězdy za zásluhy. Celkově vzato jeden z nejvíce vyznamenaných námořních admirálů.
Naposledy působil v letech 2007 až 2011 jako osmý velitel US Special Operations Command (USSOCOM).  Komando bylo založeno v roce 1987 a tvoří ho 70 000 „zaměstnanců“. Olson byl vůbec prvním příslušníkem námořnictva, který byl povýšen do tří a čtyřhvězdičkové vlajkové hodnosti, a také prvním námořním důstojníkem, který sloužil u USSOCOM. Olson se účastnil několika konfliktů a „nouzových operací“ a sloužil jako velitel čety SEAL.
Olson slouží v Advisory Board of Spirit of America, nezdanitelné neziskové organizaci, která podporuje to, co je podle americké definice  „ bezpečnost a prosperita Američanů“ sloužících v zahraničí, stejně jako bězpečnost místních komunit a partnerů, kterým „chtějí pomáhat“. 
Zde můžete vidět, jak Olson v roce 2015 pronesl projev k think tanku Center for Strategic and International Studies (CSIS). To by mělo podtrhnout důležitost jeho osoby.

Admirál Olson byl nejen prvním tří- a čtyřhvězdičkovým členem Navy SEAL, ale také nejdéle sloužícím členem Navy SEAL, který byl stále ve službě.
Stejně jako kanadský brigádní generál Trevor John Cadieu údajně již 3. května admirál Olson odešel do důchodu, Cadieu předčasně kvůli obvinění z údajného sexuálního obtěžování, Olson zřejmě kvůli věku. Ale pak, jak se zdá, člověk nikdy není příliš starý na to, aby bojoval za „dobrou, užitečnou věc“ pro USA.
Olson uvádí, že odešel z aktivní služby dne 22. srpna 2011, po více než 38 letech služby.  Tak takhle vypadá „neaktivní“ služba pro Američany.
Zdá se tedy, že je modus operandi tvrdit, že tito vysocí vojenští důstojníci takové mise absolvovali z humanitárních důvodů. Nyní tak již bezpochyby nelze tvrdit, že USA, Kanada a další horliví „západní lokajové“ se v konfliktu vůbec oficiálně neangažují.
Jak bude s těmito pány naloženo, zůstává tajemstvím, nicméně ruská strana se tím jistě ráda veřejně pochlubí…
Včera se vzdalo dalších asi 1000 Ukrajinců a zahraničních žoldáků:

Ukrainian warriors completing the mission pic.twitter.com/NHnCnB5NQi
— ZOKA (@200_zoka) May 17, 2022


Convoy of prisoners from Azovstal being escorted by a Russian helicopter. According to Khodakovsky, 1000 of them were supposed to surrender today but it's going slowly: "they come out in batches of 7 or 80 people, at long intervals without much organization" pic.twitter.com/wRpwWiGkho
— Russians With Attitude (@RWApodcast) May 17, 2022

 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 5 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden