Kim mobilizuje armádu a lidé mají kloktat slanou vodu v boji s epidemií covid-19
RSS

Kim mobilizuje armádu a lidé mají kloktat slanou vodu v boji s epidemií covid-19

Severní Korea minulý týden poprvé přiznala „výbušnou“ epidemii viru covid-19. Zdravotníci nařídili obyvatelům, aby k léčbě viru „kloktali“ slanou vodu, protože zdravotnické zásoby zůstávají omezené a program očkování neexistuje, uvádí agentura Reuters. (Foto: Youtube / ilustrační)







Vůdce Kim Čong-un vyčetl zdravotníkům pomalou reakci na boj s virem a nedostatek léků, že se k lidem nedostávají rychle. Podle státní tiskové agentury KCNA musel Kim mobilizovat armádní zdravotnický sbor, aby „stabilizoval zásobování léky ve městě Pchjongjang“.



V pondělí severokorejské zdravotnické úřady oznámily, že horečkou onemocnělo více než 1,2 milionu lidí a 50 z nich zemřelo.



Vzhledem k tomu, že léčba pomocí covid-19 je velmi omezená, státní média lidem doporučila, aby používali antibiotika, léky proti bolesti a další prostředky, jako je kloktání slané vody a pití čaje z vrbových listů.



Kim se postavil do středu pozornosti národního týmu pro boj s infekčními nemocemi a dohlíží na každodenní schůzky týkající se epidemie, která podle jeho slov již způsobila „velké otřesy“.



Severní Korea již 2,5 roku odmítá mezinárodní pomoc a vakcíny. Bez okamžité pomoci by v zemi s jedním z nejhorších nemocničních systémů na světě mohla prudce vzrůst úmrtnost a počet nakažených.



Většina lidí v zemi zůstává neočkovaná a nemá silný imunitní systém kvůli špatnému apetitu a snížené životní úrovni.



Kim si vzal příklad z Číny a vyhlásil celostátní výluku, aby šíření nákazy zastavil.



Někteří mají podezření, že Severní Korea výrazně podceňuje počet nakažených a úmrtí.



„Když lidé zemřou, severokorejské úřady řeknou, že zemřeli na přepracování nebo přirozenou smrtí, nikoliv kvůli covid-19,“ řekl Nam Sung-wook, profesor na Korejské univerzitě v Jižní Koreji, pro ABC News. Podle něj Kim pravděpodobně bagatelizuje výskyt epidemie, aby ochránil svou „důstojnost“.



Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení nabídlo zaslání masek, testovacích souprav a vakcín, ale Sever svého jižního souseda nepřiznal.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Kim mobilizuje armádu a lidé mají kloktat slanou vodu v boji s epidemií covid-19 se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden