Kreml reaguje na rakety Patriot pro Ukrajinu
RSS

Kreml reaguje na rakety Patriot pro Ukrajinu

V první reakci na rozšířené zprávy o tom, že Bílý dům pokračuje v plánech na vyslání systémů protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu. (Foto: Flickr)







Kreml uvedl, že tento krok poslouží pouze ke zhoršení konfliktu, a varoval před ním, zatímco Putin v nových poznámkách poškádlil nasazení pokročilejších ruských zbraní, včetně hypersonických raket.



„Dodávky zbraní (ze strany USA) pokračují, sortiment dodávaných zbraní se rozšiřuje. To vše samozřejmě vede k vyostření konfliktu a ve skutečnosti nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.




Zelenskyj před nadšeným Kongresem hovořil o dosažení absolutního vítězství
Ukrajina považuje pokročilejší protiletadlovou obranu za životně důležitou, pokud doufá, že přežije nyní neustálý příval úderů namířených proti její národní energetické infrastruktuře, kvůli kterému zůstaly miliony lidí bez proudu při teplotách pod bodem mrazu. V jednu chvíli na začátku tohoto týdne bylo bez proudu přibližně 80 % Kyjevské oblasti, protože v celé zemi pokračují mimořádné výpadky proudu.



Střely Patriot by mohly změnit pravidla hry, protože mají maximální dolet přibližně 100 mil a jsou schopny sestřelovat balistické střely. Zelenskij již dlouho požaduje, aby USA a NATO pomohly „uzavřít nebe“ n ad Ukrajinou.



Putin ze své strany ve středečních prohlášeních přislíbil, že vojenskou operaci dotáhne do konce, dokud nebude dosaženo všech cílů na Ukrajině, a rovněž přislíbil, že bude armádě nadále poskytovat vše, co bude potřebovat. Právě v době, kdy se mezinárodně rozšířily titulky o tom, že Bílý dům schválil Patrioty pro Ukrajinu, naznačil připravenost rozmístit na Ukrajině hypersonické rakety Sarmat:




Obrovská ostuda: 18 vozidel německé armády nefungovalo, jedno začalo hořet
Řekl také, že Rusko musí vzít na vědomí zejména význam bezpilotních letounů v desetiměsíčním konfliktu, a uvedl, že ruská hypersonická raketa Sarmat – přezdívaná „Satan II“ – bude v blízké budoucnosti připravena k nasazení.



Pro Kyjev Putinovy nové hrozby jen podtrhnou potřebu udržet protiletadlovou obranu a rakety delšího doletu proudící ze Západu. Jak uvádí středeční titulek agentury Reuters, pan Zelenskij přijíždí do Washingtonu a hledá „zbraně, zbraně a ještě více zbraní“.



Nasazení Patriotů bude pravděpodobně nějakou dobu trvat, vzhledem k tomu, že se očekává, že Ukrajinci budou vyškoleni v obsluze sofistikovaných systémů na základně americké armády v německém Grafenwoehru, jak uvádějí představitelé citovaní CNN. Existuje také „možnost“, že systémy bude obsluhovat personál NATO.




NATO by mohlo zlikvidovat Rusko za 3 dny, tvrdí americký politik
An early Christmas present for that special someone in your life who still thinks Western arms shipments to Ukraine are an “escalation.” To end the war ASAP, more deliveries are needed. Thank you @Gerashchenko_en , @oleksiireznikov , and @georgewbarros ! https://t.co/XtDes6ExTg — Michael Wasiura (@michael_wasiura) December 15, 2022 Zdroj: apnews.com
Článek Kreml reaguje na rakety Patriot pro Ukrajinu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden