Po záhadném nárůstu úmrtí novorozenců bylo zahájeno vyšetřování
RSS

Po záhadném nárůstu úmrtí novorozenců bylo zahájeno vyšetřování

Zdravotnické orgány ve Skotsku zahájily vyšetřování po záhadném nárůstu úmrtí novorozenců, který byl zaznamenán již podruhé během šesti měsíců. (Foto: Flickr)







Zpráva deníku Herald upozorňuje na „velmi neobvyklý“ nár ůst úmrtí novorozenců, přičemž poplach byl vyvolán poté, co v březnu zemřelo 18 dětí během čtyř týdnů po narození.



Stejná kontrolní hranice byla překročena i v září loňského roku, kdy bylo zaznamenáno 21 úmrtí novorozenců, což se stalo poprvé od počátku vedení záznamů.



„Míra novorozenecké úmrtnosti byla v září 5,1 na 1000 živě narozených dětí a v březnu 4,6 na 1000, zatímco v roce 2019 činila v průměru 1,49 na 1000,“ uvádí deník.



Skotské ministerstvo veřejného zdraví (PHS) uvedlo, že tato úmrtí nemohla být způsobena náhodou, přičemž příčina předchozího nárůstu v září rovněž „zůstává záhadou“.



Zpráva uvádí, že se zvýšila proočkovanost nastávajících matek a že infekce covid-19 během těhotenství jsou spojeny s vyšší pravděpodobností předčasného porodu, ale nezjistila žádnou „přímou souvislost“ mezi nárůstem covid-19 a úmrtími.



Podle skotské PHS infekce covid-19 „zřejmě nehrály roli“ v zářijové vlně úmrtí.



Dr. Sarah Stocková z Edinburské univerzity uvedla: „Čísla jsou opravdu znepokojující,“ ale přiznala, že nezná příčinu úmrtí.



Zdroj: summit.news
Článek Po záhadném nárůstu úmrtí novorozenců bylo zahájeno vyšetřování se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden