Nyní se šíří opičí neštovice – nová pandemie na obzoru?
RSS

Nyní se šíří opičí neštovice – nová pandemie na obzoru?

Jak se vyjádřili již před lety někteří globalisté – včetně Billa Gatese – toto desetiletí má být desetiletím pandemií. To jen potvrzuje, že vše, co se dělo, je plánováno. Co pro nás plánují dál? Pokračování „covid story“ nebo se již tento virus příliš okoukal a objeví se nová „hrozba?“
Ve skutečnosti nejsou opičí neštovice tak snadno přenosné z člověka na člověka, ale ve Velké Británii se v poslední době vyskytlo sedm případů ve velmi krátkém čase. Musíme se nyní připravovat na příští „pandemii“?
Jak v sobotu  oznámily  britské zdravotnické úřady, v Anglii byly diagnostikovány další dva případy vzácné infekce virem opičích neštovic, které nesouvisejí s případem hlášeným před týdnem.  Britská UKHSA uvedla, že nedávné infekce postihly lidi žijící ve stejné domácnosti a vyšetřují, jak se virem nakazili. Tyto dva nové případy však neměly žádný kontakt s prvním případem, který byl potvrzen 7. května.  Úřady se nyní snaží zjistit, jak se mohli nakazit.
V případě potvrzeném 7. května úřady předpokládají, že oběť byla  infikována v Africe .  První případ byl nalezen u osoby, která přiletěla do Spojeného království z Nigérie. Podle UKHSA se pacientovi dostalo specializované péče na izolačním oddělení v nemocnici Guy’s and St Thomas‘ v Londýně.
Jak uvádí „ Telegraph „, v Anglii se nyní stalo známými celkem sedm případů, z toho šest v Londýně. Podle novin může být virus zřejmě přenášen také sexuálním kontaktem, takže zdravotnické orgány nyní vyzývají zejména homosexuální a bisexuální komunity, aby byly obzvláště opatrné a věnovaly pozornost „neobvyklým vyrážkám“, zejména v genitální oblasti. Protože čtyři ze sedmi případů jsou homosexuální muži.
Opičí neštovice jsou podobné běžným neštovicím.  Onemocnění však obvykle není zvláště nebezpečné v případě lidské infekce, prognóza je považována za příznivou. I v nedávno známých případech byl průběh mírný.  Imunokompromitovaní lidé a děti jsou zvláště ohroženi; počet úmrtí se v posledních desetiletích obecně výrazně snížil (podle RKI : 10 procent na počátku roku 1980, 1996/97 jen asi 2 procenta).


Normální inkubační doba je mezi šesti a 13 dny, ale může být až 21 dní. Mezi příznaky patří horečka, bolest hlavy, bolesti svalů a zad, zduření lymfatických uzlin, zimnice a vyčerpání.  Kromě toho se vyvíjí charakteristická vyrážka, která často začíná na obličeji a pak se šíří po celém těle, včetně genitálií, které mohou být svědivé a bolestivé.



Je to vlastně zoonóza: hostitelská zvířata jsou hlavně hlodavci.  Přenos z člověka na člověka je obvykle vzácný a dochází k němu pouze při úzkém kontaktu se symptomatickými pacienty.  Zejména s ohledem na  rostoucí počet případů v posledních  desetiletích se však  virologové obávají , že čím častěji mají viry opičích neštovic možnost infikovat člověka, tím lépe se přizpůsobují lidskému tělu (že by už měli připravenou člověku přizpůsobenou variantu??).

Také zastavení očkování proti neštovicím a oslabení imunity by mohlo být faktorem (zde je křížová imunita, takže očkování také chrání před opičími neštovicemi). Opičí neštovice se skutečně dostávají na titulní stránky novin v relativně pravidelných intervalech – například ve Spojených státech v roce 2003 bylo  celkem 47 případů  rozloženo do šesti států (Illinois, Indiana, Kansas, Missouri, Ohio a Wisconsin). Spojené království také zaznamenalo dva případy opičích neštovic v  září 2018 ; oba lidé přišli z Nigérie.

Celkově je riziko opičích neštovic pro obecnou populaci v současné době úřady klasifikováno jako nízké.  Mohlo by to být problematičtější, pokud virus skutečně zmutuje a stane se stejně snadno přenosným jako lidské neštovice, které jsou nyní považovány za vymýcené. A samozřejmě vyvstává otázka, zda se s těmito viry již neexperimentuje i v biolaboratořích. Pak by se mohla nějaká na člověka lehce přenosná varianta jakoby „náhodou“ již brzy objevit…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden