Češi chtějí NATO
RSS

Češi chtějí NATO

Tak tohle jistě Putin nechtěl. Mezi důsledky ruské agrese na Ukrajinu patří i větší přimknutí se Čechů k Západu. Na 75% Čechů také viní z konfliktu na Ukrajině Rusko.


Podpora současného v podstatě nacistického Ruska je v Česku ve skutečnosti velmi slabá. Výrazně prorusky zaměřených jsou asi 4% obyvatel České republiky, což jsou řádově desítky tisíc lidí, kteří jsou hlasití akorát na sociálních sítích. Pouhých šest procent našich spoluobčanů je pak přesvědčeno, že válku na Ukrajině zavinil Západ. To je pozitivní zjištění, které vyplývá z průzkumů veřejného mínění agentur STEM a Median. Informovaly o tom ve svých článcích weby iDNES.cz a Echo24.cz. Na výsledky průzkumů zmíněných agentur často odkazuje také Jiří Paroubek, který je hodnotí jako seriózní.
Čísla hovoří jasně, 78% Čechů souhlasí s členstvím České republiky v NATO a většina z nich i se společným posilováním armád Aliance a nakupováním vojenské techniky. Tři čtvrtiny Čechů pak viní z války na Ukrajině Rusko. Více než polovina obyvatel naší země souhlasí také se zbrojními dodávkami pro napadenou Ukrajinu. „Většina účastníků průzkumu začala také záhy po invazi Ukrajincům pomáhat – 46 procent přispělo finančně, čtvrtina pomohla nějakou činností, například dary či dobrovolnictvím, šest procent lidí se zúčastnilo demonstrace,“ uvádí Echo24.cz. Více než polovina Čechů považuje svoji vlast za součást demokratického západu a více než dvě třetiny pak míní, že je dobře, jestliže patříme k demokratické Evropě.
Putin dosáhl svoji barbarskou agresí proti Ukrajině jediné, velké nenávisti lidí vůči Rusku. Tak oslovení typu Vladimír Hitlerovič Putin nebo častování Rusů a Ruska velmi ostrými výrazy typu dobytek, asiatské hordy, barbarští mongoloidní nájezdníci, Rusko je rakovina, proměňme Moskvu v Drážďany, a mnohdy ještě ostřejších, které tu ani nemohu zveřejnit, jsou v internetových diskusích poměrně časté. Sám to považuji za nespravedlivé, protože princip kolektivní viny je obecně nepřijatelný. I mezi Rusy jsou slušní lidé, kteří Putina za jeho nevyprovokovanou útočnou válku vůči sousední zemi odsuzují. Proto rozlišuji mezi Rusy a rusáky. Viníkem této neblahé situace je však Kreml. Nebýt jeho agresivní politiky a stupňování nenávisti vůči Ukrajině, nebyla by taková zášť. Rusáci zaseli vítr a právem sklidili bouři. Nebo také, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.
Výsledky zmíněných průzkumů pak dokazují, že to s Čechy to není vůbec špatné. Mají cit pro spravedlnost a dobře vědí, kdo je v ukrajinsko-ruském konfliktu v právu. Proto nefandí agresorovi, který bezdůvodně a bez vyhlášení války napadl sousední zemi. Rusko páchá na Ukrajině válečné zločiny, cíleně útočí vojenským letectvem a raketami na civilní objekty, vraždí civilisty včetně žen a dětí a jeho vojáci rabují a masově znásilňují. Rusácká zvěrstva zadokumentovaly i pozorovatelské mise OBSE. Normální lidé nemohou stát na straně zrůd, které páchají zlo. Jestliže někdo i přes zmíněná nezpochybnitelná fakta obhajuje ruské válčení na Ukrajině, pak je to zloduch nebo případ pro psychiatra.
Pravdou také je, že nejrůznější proruské skupiny jako Přátelé Putina v ČR apod. mají údajně hodně členů. Jenomže se jedná o virtuální realitu. Fakta dokazují něco jiného. Tak třeba před časem, kdy známý proruský kolaborant Jiří Vyvadil před časem svolal v Praze demonstraci proti americkému vojenskému konvoji, tak mu dorazilo asi dvacet lidí. To mluví za vše.

Jan Ziegler

The post Češi chtějí NATO first appeared on .


Nejčtenější za týden